У серці старої Європи

16.10.2009
У серці старої Європи

Ющенко й Баррозу знову разом. (Фото Рейтер.)

Президент Віктор Ющенко разом із першою леді — пані Катериною Ющенко перебуває з дводенним візитом у Королівстві Бельгія. Це перший в історії відносин наших країн офіційний візит глави Української держави до Бельгії.

Учора Ющенко зустрівся з Жозе Мануелем Баррозу, якого привітав із переобранням на посаду президента Європейської Комісії. Далі розмова йшла про ключові питання європейської інтеграції України, підходи України до укладення Угоди про асоціацію з Євросоюзом, зокрема положення про перспективи членства України в ЄС. Віктор Ющенко наголосив на необхідності повної імплементації положень угоди про спрощений візовий режим із прицілом на подальше його пом’якшення. «Ми матимемо знаковий етапний результативний документ на саміті 4 грудня «Україна — Європейський Союз», — сказав Президент. Ще одним співрозмовником В.Ю. став новий голова Європарламенту поляк Єжи Бузек.

Глава Української держави зустрівся також із королем бельгійців Альбертом II. Значну частину розмови приділили економічній співпраці та можливостям української економіки, які б приваблювали бельгійських інвесторів. «Бельгія як представник старої Європи є особливим партнером. Через місію Бельгії ми можемо вирішити значну частину українських питань у Європі», — сказав Віктор Ющенко. 

 У Брюсселі український лідер взяв участь у церемонії відкриття меморіальної дошки на честь над­звичайної дипломатичної місії України у Бельгії та Нідерландах, яка діяла в 1919—1923 роках. Ще одним пунктом програми був бельгійський парламент.

Також учора В. Ю. відвідав Антверпен, де зустрівся з мерією міста.

Детальний репортаж про перебування Ющенка в Бельгії читайте в «УМ» завтра.