Кабмін «відморозився»

15.10.2009
Кабмін «відморозився»

Учора Юлія Володимирівна постала перед міністрами у строгій чорній сукні. (Фото з сайту Tymoshenko.com.ua.)

Учора на засіданні Кабміну було гаряче: обговорювали готовність України до опалювального сезону. «Уряд зробив усе, що необхідно, аби опалювальний період пройшов успішно: накопичені всі необхідні резерви газу, вугілля, ядерного палива, забезпечені вчасно всі ремонти, які були в компетенції уряду», — звично похвалила себе Юлія Володимирівна. Проте й перестрахуватись не забула: швиденько назвала винних — на випадок, якщо найближчим часом опалення в якихось регіонах таки не почнуть. «Тепер довести тепло та гарячу воду до людей — функція місцевих органів влади», — каже Тимошенко. Переживати очільниці уряду дійсно варто, адже станом на вчора багато областей не розрахувалися за спожитий газ, поставлений НАК «Нафтогаз України» ще торік. Загалом місцеві теплокомуненерго заборгували компанії понад 3 мільярди гривень.

Гасити борги доведеться саме місцевим органам влади, причому — оперативно. «Я хотіла б, щоб до початку опалювального періоду всі розрахунки місцевими органами влади за природний газ із «Нафтогазом» були зроблені, тому що за місцеві органи влади ми це питання вирішити просто не зможемо», — сказала Юлія Тимошенко.

Тож урядових грошей не буде — замість цього Кабмін хоче ввести систему контролю за діями місцевої влади щодо погашення боргів. «Я вже дала доручення, щоб на рівні кожної області та району створили спеціальні контрольні пункти», — відзначила очільниця уряду. Коли підприємства погасять борги, а батареї реально стануть теплішими, Прем’єрка не уточнила.

Знаючи, що довго грати на негативі не можна, Тимошенко швиденько перейшла до другої частини виступу — оптимістичної. «Рік тому між урядом і МВФ була створена правильна антикризова програма. І вона виконується», — радісно повідомила голова Кабміну. Якраз учора в Україну приїхала місія МВФ на чолі з тією ж Джейлою Пазарбазіоглу. Цей приїзд Тимошенко пов’язує з наданням четвертого траншу кредиту «стенд–бай» — міжнародні експерти проаналізують стан справ із фінансами, антикризову програму і в разі необхідності підкоригують її. «Після цього співпраця між нами продовжиться», — переконує Тимошенко.

На захист своїх райдужних перспектив вона навела статистику. «Криза уповільнюється, — вкотре «завела» стару платівку Юлія Володимирівна. — Ми зафіксували зростання на 3,3 відсотка у сільському господарстві за цей місяць порівняно з поточним місяцем минулого року. До речі, сільське господарство — галузь, яка від початку кризи жодного разу не підводила уряд і країну».

Найближчим часом уряд також планує ухвалити низку документів, присвячених подальшому втіленню в життя антикризових заходів, розроблених спільно з МВФ. Одним із них глава уряду назвала продовження роботи з рекапіталізації банків. «Оздоровлення банківської системи — один із найважливіших напрямів співпраці між Україною, Світовим банком та МВФ», — засвідчила Юлія Тимошенко.