Вороги — інтриги

14.10.2009

Збройні сили не отримують належної уваги від влади і, в першу чергу, від уряду. Про це вчора заявив Президент на засіданні Ради національної безпеки та оборони, присвяченому обороноздатності країни. «Армія стала заручником політичних інтриг і спекуляцій», — каже Віктор Ющенко. Глава держави підкреслив, що Прем’єр–міністр мусить повернутися обличчям до армії, інакше буде важко говорити про розвиток і навіть майбутнє нашого війська.

Верховний Головнокомандувач укотре наголошує, що цьогорічні обсяги фінансування армії не відповідають стратегії розвитку Збройних сил, затвердженій урядом: замість перед­бачених 2,5—3% від ВВП на армію йде лише 0,8%. Цей «норматив» не виконувався за жодного уряду, але нині ситуація з фінансами викликає найбільше занепокоєння. «Це критична межа, коли говорять про невідновлювальні руйнівні процеси в армії», — цитує Ющенка УНІАН.

Президент закликав членів Радбезу напрацювати рішення, які б допомогли українському війську, збільшили розмір фінансування, підвищили статус військовослужбовців тощо.

Ще однією темою засідання РНБО було забезпечення національних інтересів у сфері використання ядерної енергії. Президент констатував, що в цій сфері існують певні загрози національним інтересам. «Брак фінансування, непослідовність та неузгодженість дій виконавчої влади призвели до того, що впродовж 2008—2009 років виклики у сфері використання ядерної енергії тільки посилилися», — сказав Віктор Ющенко.