Барселона їм не підійшла...

14.10.2009
Барселона їм не підійшла...

У Києві українці Андорру розгромили — 5:0. На виїзді ж нас влаштує і мінімальна перемога. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

І хто б сказав, що заключний матч відбіркового циклу до чемпіонату світу–2010 проти Андорри стане вирішальним для нашої збірної? З іншого боку, «карликові» піренейці є кращим варіантом для мажорного завершення циклу, ніж, приміром, Білорусь чи Хорватія, із якими навіть вдома було б важко змагатися, не те що в гостях.

Однак навіть на такого суперника, який перебуває на 195–й позиції рейтингу ФІФА (українці — 25–ті) наші футболісти налаштовуються з повною самовіддачею. Про це представники збірної України розповіли позавчора на відкритому тренуванні в Кончі–Заспі. «Це дуже важливо, що ми здолали англійців, але в Андоррі матч почнеться з нульового рахунку, і ми це пам’ятаємо», — каже головний тренер збірної Олексій Михайличенко. Він усвідомлює, як важко буде грати проти аутсайдерів на їхньому полі. У жовтні 1988 року українці вже змагалися в цій гірській країні, і тоді насичена оборона господарів дозволила «синьо–жовтим» забити лише два м’ячі.

На думку тренера, негативно може позначитися на грі й довгий переїзд до місця проведення завтрашнього матчу — на це доведеться витратити близько восьми годин. «І погодні умови обіцяють важкі: в Андоррі має бути десь близько двох–трьох градусів вище нуля», — як на ці жовтневі дні, така температура незвична навіть для «морозостійких» українців.

Пригадав Михайличенко й те, що під час останнього побачення між двома збірними поле стадіону в Андоррі–ла–Вельї виявилося значно коротшим порівняно зі звичними розмірами таких «галявин», і залишається таким дотепер. Українська сторона пропонувала провести гру в Барселоні, що за 187 км від Андорри, і навіть оплатити суперникам проїзд, проживання та харчування. Андорці ж є каталонцями, і саме у столиці Каталонії вони приймали команду Англії в цьо­му відборі. Але Федерація футболу Андорри не пристала на таку пропозицію.

Утім усі перелічені чинники незручностей не будуть виправданням у разі негативного результату: надто велика ціна цього поєдинку.

Прикро, але не допоможуть у середу нашій збірній двоє лідерів: Анатолій Тимощук відбуватиме дискваліфікацію через перебір жовтих карток, а Андрій Воронін залишив розташування збірної через проблеми зі старою травмою. Окрім Тимощука, ще 11 українців перебувають під загрозою отримати дискваліфікацію на наступні матчі, якщо зароблять «гірчичник». «Ми гратимемо на перемогу, тому виставимо бойовий склад», — Олексій Михайличенко навіть за такої ситуації не буде берегти ключових виконавців.

Водночас помічник «коуча» Володимир Веремеєв називає речі своїми іменами й каже, що головна проблема української команди у заключному матчі відбору до ЧС–2010 — недооцінка суперника.

...Що цікаво: більшість футболістів збірної, розмірковуючи над бажаним суперником у «плей–оф», категорично не хотіла б зустрітися з росіянами. Але не через силу останніх, а у зв’язку з надмірним ажіотажем, який обов’язково викличе таке протистояння. А серед бажаних опонентів українці називають греків.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Питання щодо незадовільної поведінки українських уболівальників на матчі проти Англії розглядатиме виконавчий комітет УЄФА на засіданні, що відбудеться 11–12 грудня. Це означає, що на час матчів «плей–оф», який припадає на середину листопада, Україну не покарають жодними санкціями.

Перший віце–президент Федерації футболу України Сергій Стороженко вибачився за інциденти в Дніпропетровську, коли фани кидали на поле «фаєри». Поведінка українських уболівальників гідна жалю і викликає сором, заявив представник ФФУ в інтерв’ю Бі–Бі–Сі.

За словами Стороженка, Федерація чекає схвалення парламентом спеціального закону, який краще гарантуватиме безпеку під час футбольних матчів і приборкуватиме хуліганів.