Може, це така карма?

10.10.2009

До позачергових виборів Тернопільської облради навесні цього року регіон досить довго колотило через жорсткий конфлікт всередині облради і затяте протистояння між законодавчою та виконавчою гілками влади. Після виборів усі зітхнули з полегшенням, сподіваючись, що місцеві політики й посадовці нарешті дружно візьмуться за вирішення нагальних проблем. Додали оптимізму і перші сесії нової облради, яка, здавалося, запрацювала продуктивно. Але останнім часом градус протистояння невпинно зростає. Чергове засідання обласних депутатів показало, що таки знову щось негаразд у «нашому королівстві».

Цього разу каменем спотикання стала відома вже всій Україні проблема з вивезенням із Тернополя сміття. Провідна в Тернопільській облраді фракція ВО «Свобода», ініціювавши позачергову «сміттєву» сесію, заявила про бездіяльність обласної адміністрації щодо вирішення цього питання. «...Досі не розроблено програму поводження з твердими побутовими відходами... Ми взагалі не побачили жодної реальної роботи, окрім розмов про політизацію проблеми сміття», — зазначив голова фракції націоналістів, які мають в облраді більшість, Олег Сиротюк.

Після заслуховування звіту ОДА щодо виконання відповідного рішення обласної ради, з яким виступив один із заступників «губернатора», депутатам запропонували дати оцінку діяльності виконавчої влади. У результаті кількагодинного обговорення лише 48 депутатів (майже самі «свободівці») проголосували за «незадовільно». Як наслідок — «свободівці» висловили підозру, що в облраді формується нова коаліція у складі «Регіонів», «Єдиного центру», «Нашої України» та УНП.

Керівники двох останніх фракцій назвали це провокацією і заявили, що не голосували, бо не побачили у проекті жодних конструктивних пропозицій щодо вирішення проблеми сміття. У будь–якому разі, над сесійним залом знову завис привид серйозного розколу.

Водночас голова ОДА Юрій Чижмарь у коментарі «УМ» зазначив: «Поведінка групи депутатів від ВО «Свобода» продемонструвала їхнє бажання політизувати процес прийняття рішень, замість того щоб допомогти облдержадміністрації та мерії у розв’язанні болісної проблеми. Для «свободівців» сьогодні важливішими є питання, пов’язані із президентською виборчою кампанією, чим і обумовлена їхня надактивність. Зрозуміло й те, що дехто з них уже бачить себе у кріслі Тернопільського міського голови, от і діє за принципом «Чим гірше — тим краще». Вони вже давали оцінки діям сомалійських піратів, виконавчому комітетові міськради... Тепер узялися оцінювати нашу роботу, забуваючи, що їх однопартієць, голова облради Олексій Кайда, разом зі мною та мером Романом Заставним, підписав тристоронню угоду, згідно з якою працювати в напрямку вирішення проблеми утилізації сміття зобов’язалися всі три сторони. Працювати — а не давати оцінку роботі іншим! Тому вважаю закономірним, що більшість обласної ради не підтримала популістських пропозицій».