Де, де? У CНД

10.10.2009
Де, де? У CНД

Фотокори зафіксували контакт президентів. (Фото Рейтер.)

Учорашній саміт СНД у молдовській столиці для України пройшов передбачувано: Президент Віктор Ющенко провів низку планових зустрічей зі своїми колегами — в.о. президента Молдови Михаєм Гімпу, білоруським очільником Олександром Лукашенком та азербайджанським — Ільхамом Алієвим, але так і не перекинувся парою важливих слів із російським президентом Дмитром Медведєвим. Інтрига, результат якої, втім, був відомий заздалегідь (адже Москва на різних рівнях натякала на неможливість такої зустрічі) вирішилася по–інтелігентному. Як передає агенція «Новості–Молдова», Медведєв прибув до Палацу республіки за кілька хвилин до Ющенка, привітався з кожним з учасників саміту, а потім — і з українським Президентом, коли той увійшов. Це все.

Згодом, відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Ющенко визнав: «На сьогодні така зустріч (з президентом РФ) виглядає неможливою з причини небажання російської сторони». Він підтвердив готовність вести діалог із російськими керівниками, «але відношення, яке демонструється, — це відношення до наших цінностей, до нашого способу життя, демократичних процесів. Це не є проблема особистостей, це проблема світоглядна, мені так здається», — цитує українського Президента УНІАН. Позавчора, перебуваючи в Криму, пан Ющенко наголосив на необхідності запровадити нові принципи в організації відносин України та Росії: «Або ми говоримо про нові принципи відносин, або ми говоримо, як імперія говорить з колонією».

А в Кишиневі Віктор Ющенко запропонував змінити формат самого СНД. Втім це не перша така пропозиція Києва, який завжди мав на теренах цієї пострадянської організації особливу позицію, а в останнє п’ятиріччя — й поготів. Проте СНД ще не вмерла. Завдяки Росії та її новим ініціативам, які повторюються з року в рік: лобіювання щороку чергових документів про «оновлення, активізацію функціонування СНД», які, втім, не дають натхнення напіваморфній організації. Так і цього разу Росія запропонувала концепцію розвитку СНД і план заходів із її реалізації. Велику увагу буде приділено науковій співпраці, інноваціям, а також ідеології — святкуванню 65–ї річниці перемоги в II Світовій війні.

Фундаментальними рішеннями кишиневський саміт не відзначився. Про вагу таких зустрічей свідчить і відсутність багатьох президентів: учора, наприклад, не вшанували присутністю Палац республіки президенти Казахстану, Таджикистану, Узбекистану. Їх замінили голови урядів чи парламентів. А щоб лідери країн відрізнялися від тих, хто рангом нижче, на урочисте фотографування вони вдягнули червоні краватки. Все — задля протоколу і краси зйомки!

 

ДО РЕЧІ

На саміті вирішли анулювати більшість договорів — загалом 500, які підписала Грузія, адже з серпня вона вийшла з СНД. Україна ж запропонувала залишити в силі 75 документів, які стосуються, зокрема, територіальної цілісності Грузії. Рада глав держав СНД погодилася з цією пропозицією.