Стріляють? Так, але це ще тиша

10.10.2009
Стріляють? Так, але це ще тиша

Генпрокурору все важче коментувати резонансні справи. (Фото Укрінформ.)

Учора Генеральний прокурор Олександр Медведько вчергове зустрівся із пресою. Формальна причина — результати діяльності органів прокуратури за дев’ять місяців (цікаво, що вся статистика ГПУ засвідчує зростання бандитизму, викрадень людей та корисливих злочинів по всій країні). Але подальше спілкування з мас–медіа кожного разу затягується через зростання кількості резонансних справ, яких додається у слідчих ГПУ, але не на розгляді в суді. Керманич Генпрокуратури роками коментує розслідування справи Гонгадзе та отруєння Ющенка, а віднедавна ще й справу Лозинського, диплом Кислинського, оборудки керівництва банку «Надра», розстріли прокурора у Таращі та бізнесмена і його охоронців у Києві. А ще ж і арештовані суддя Зварич та генерал Пукач, напади на керманичів «Авіанту» та АНТК ім. Антонова. Резонансних справ усе більше, а вироків — менше. Тому для керівництва Різницької уже традиційними є або дуже лаконічні відповіді, або щось на кшталт: таємниця слідства, ми зробили все, а от колеги з МВС та СБУ недопрацювали, працює потужна слідча група — результати пізніше тощо.

 

Микола може спати спокійно

Ледь не єдина результативна новина від Генпрокурора стосується справи Гонгадзе: в Німеччині міжнародні експерти нарешті завершили проведення експертизи записів екс–майора держохорони Миколи Мельниченка. За словами пана Медведька, найближчим часом результати експертизи передадуть у Генпрокуратуру України. На Різницькій очікують їх із дня на день, натомість у колег із Німеччини складна процедура передачі. «В залежності від результатів цієї експертизи слідство буде рухатися далі у кримінальній справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе», — додає Генпрокурор.

Цікаво, що слідчі ГПУ вже встановили й осіб, які допомагали екс–генералу відділу зовнішнього спостереження МВС Олексію Пукачу (який, власне, й організував викрадення журналіста і, за попередніми даними, задушив його ременем) переховуватися на території України тривалий час. Хто саме сприяв втікачу, Олександр Медведько не говорить, але його підлеглі вже «обколесили» всі регіони, де роками ховався Пукач, і опитали чимало свідків.

Щодо іншої резонансної справи БЮТівця Лозинського (якого разом із керманичами районної міліції та прокуратури підозрюють у вбивстві селянина) — керманич ГПУ критикує МВС і СБУ за неефективні дії у розшуку колишнього нардепа. Мовляв, якби оперативники знайшли і доставили до слідчих ГПУ цього втікача, ми б його допитали. А так... «Це основна причина, через яку ми не можемо рухатися вперед, а фактично по цій справі практично все зроблено», — зітхає Олександр Медведько і додає, що справа Лозинського «зростає щодня». Побільшало і фігурантів, і нових кримінальних справ, які об’єднують в одне провадження тощо. Що й казати, якщо наразі допитано майже півтори тисячі осіб, призначено півсотні різних експертиз, й на результати очікують лише по кожній десятій з них.

Бандитський Київ

Згідно зі статистикою Генпрокуратури, криміногенна ситуація у нашій столиці значно погіршилася: мало того, що Києву немає рівних за темпами зростання злочинності, так тут ще й найменший в усій країні відсоток розкриття злочинів — лише 51%! Водночас, Генпрокурор погоджується із керманичем МВС, що це ще не криваві 90–ті роки. І це незважаючи на останні бандитські розбірки: стрілянину в Голосіївському парку та розстріл співвласника торгового центру «4 room» і двох його охоронців із «Титану» на Кільцевій.

«Я 30 років працюю в органах прокуратури і можу сказати, що зараз, навіть за умови всієї цієї стрілянини, порівняно з 90–ми роками це, знаєте, тиша, — вважає Генпрокурор. — Надзвичайного нічого немає, але те, що трапилось останніми днями, це дійсно жахливо».

Це вочевидь стосується і нещодавніх замахів на життя генконструктора АНТК ім. Антонова і помічника гендиректора «Авіанту». Принаймні пан Медведько, який добре знайомий із нині побитим паном Васильєвим (бо колись працював на «Авіанті»), не виключає взаємозв’язку між замахом на життя генерального конструктора Дмитра Ківи та жорстоким побиттям помічника екс–гендиректора заводу «Авіант» Івана Васильєва.

Пан Медведько також поки що не знає, хто мав нахабство розпочати будівництво котеджного містечка на території Хотівського городища (що у Феофанії), де понад 2,5 тисячі років тому предки киян оборонялися від скіфів. І це при тому, що такою площею стародавніх поселень (31 га) не може похвалитися жодна європейська країна! На території пам’ятки археології національного значення навіть палицю в землю не можна встромити без відома вчених. Натомість Генпрокурор каже, що його відомство лише розпочало перевірку законності будівництва на цій території і назвати прізвища винних поки що не може.

А от щодо ймовірного використання заступником голови СБУ Андрієм Кислинським підробленого диплома, цю інформацію перевіряють заступники Генпрокурора Микола Голомша та Тетяна Корнякова. Водночас, на Різницькій уже понад два роки не можуть відмитися від ганьби під час штурму Генпрокуратури бійцями «Беркута» на чолі з тодішнім міністром МВС Василем Цушком. За словами пана Медведька, ніяк не вдається допитати пана Цушка і поновити призупинену справу. «Дійсно, Цушко з’явився в Одесі і десь подівся, зараз його немає знову, — бідкається Генпрокурор. — Я його шукаю для зустрічі».

Злочин проти Ющенка не розкрито

Президент, як відомо, вважає інакше. Але Генпрокурор Медведько наголошує, що глава держави у справі про отруєння є потерпілим і тому має власну думку. Але на Різницькій вважають: злочин не розкрито, бо жодному з фігурантів обвинувачення не пред’явлено, хоча й відомо, що вони переховуються в Росії.

Заважає Генпрокуратурі й відповідна слідча комісія ВР на чолі з Володимиром Сівковичем, яка досі не надала Генпрокуратурі матеріали щодо нібито виявлених нею фактів фальсифікації аналізів Президента Віктора Ющенка. «Що стосується цієї справи «Марти — Романа», то я вважаю, що ця заява, м’яко кажучи, не відповідає дійсності», — розкритикував дезінформацію від слідчої комісії ВР Генпрокурор.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Слідчі копають «Надра»

Учора співробітники Київського УБОЗ і прокуратури столиці проводили слідчі заходи в центральному офісі банку «Надра» в рамках розслідування кримінальних справ щодо оборудок із коштами рефінансування. Йдеться про привласнення грошових коштів на суму 173 і 217 млн. грн. Слідчих цікавлять документи, які можуть підтвердити оборудки. Окрему кримінальну справу проти екс–голови правління ВАТ КБ «Надра» Ігоря Гиленка за ст. 191 ч. 5 КК (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах за попередньою змовою групи осіб) порушила прокуратура столиці.

Самого пана Гиленка, який має громадянство Росії, оголошено в розшук. Утім Генпрокурор Медведько вчора безпосередньо підтвердив, що якщо колишній керманич банку «Надра» вже в Росії, арештувати його практично неможливо, адже РФ не видає своїх громадян. На Різницькій повідомляють, що, окрім голови правління, у розшук оголошено й інших колишніх посадовців банку «Надра». За словами Генпрокурора, наразі по філіях банку в деяких областях також порушено кримінальні справи. «Подібні справи є дуже складними для розслідування, оскільки вони пов’язані з величезною виїмкою документів із банківською таємницею тощо», — каже пан Медведько. n

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>