«Колоски» з дитинства

10.10.2009
«Колоски» з дитинства

Юні переможці сільських змагань із футболу.

Всеукраїнське фізкультурно–спортивне товариство «Колос», як і вся вітчизняна спортивна галузь, переживає далеко не найкращі часи. Попри це, «колосівці» продовжують підтримувати сільського фізкультурника, й у першу чергу дітей — майбутнє нашого спорту. Товариство проводить багато дитячих турнірів, серед яких літні юнацькі ігри та всеукраїнський дитячий футбольний фестиваль серед сільських школярів та дітей–сиріт шкіл–інтернатів.

 

За майбутнє

Наприкінці травня дитячий сезон стартував у Скадовську на колосівській навчально–спортивній базі, а через чотири місяці фінішував на аренах Київщини — в Переяславі–Хмельницькому та Баришівці. Турніри присвятили кільком майбутнім подіям: 60–річчю «Колоса», юнацьким Олімпійським іграм 2010 року та ХХХ літній Олімпіаді 2012 року.

На старт під девізами змагань «Хто ти, майбутній олімпієць?» та «Даруймо радість дітям!» вийшли 50 тисяч сільських дитячих футбольних команд, а це понад два мільйони хлопчаків і дівчаток! У підсумку чемпіонками серед дівчат стали команди села Дачне Одеського району, «Біличанка» з селища Коцюбинське, що на Київщині, та села Коломак із Харківської області. У 14–15 річних юнаків перемогли колективи села Осокорівка Херсонської області та села Щасливе, що на Київщині. А серед шкіл–інтернатів відзначилися хлопці з містечка Гадяч, що на Полтавщині, та дівчатка з Тульчина Вінницької області.

Після змагань юні спортсмени вирушили до Баришівки на стадіон «Прогрес», щоб стати учасниками й свідками урочистого спортивно–художнього свята з нагоди закриття дитячого футбольного фестивалю, який відбувся за програмою Всеукраїнських сільських спортивних ігор. Серед почесних гостей були міністр агрополітики Юрій Мельник, перший віце–президент Федерації футболу Олександр Бандурко, представники Мінмолодьспорту, Міносвіти, Національного олімпійського комітету, призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, прославлені ветерани–«колосівці». Тут же відбулося урочисте вшанування переможців і призерів змагань. А найкращими організаціями СТ «Колос» визнали Хмельницьку, Полтавську та Рівненську області.

На Олімпіаді «Колос» був би 31–м у світі

На святі голова «Колоса» Анатолій Усенко радів, але розмірковував і про серйозні речі:

— Я завжди пропоную спортивним функціонерам усіх рівнів організовувати різноманітні секції, проводити турніри, виховувати справжню олімпійську зміну. Адже це конкретна робота в ім’я здорової України. Бо нині, на жаль, підростає покоління пива, горілки й тютюну. Ми в нашому товаристві намагаємося максимально можливо оздоровлювати сільське населення, зокрема, дітей. Для цього створили відповідну програму серед 16 категорій, починаючи з дошкільнят і закінчуючи ветеранами. Тож не випадково, що представники «Колоса» здобули для України на Олімпіаді–2008 п’ять медалей! Але повірте, медалі чи чемпіонські титули для нас не головне. Ми ставимо за мету привернути до здорового стилю життя всіх працівників сільськогосподарської галузі та їх дітей. Знаходимо таланти й надаємо їм можливість займатися в 268 дитячо–юнацьких спортивних школах.

...Це був 59–й «урожай» «Колоса» — наступного року сільське спорттовариство святкуватиме 60–річчя. Найкращим подарунком до ювілею стане не лише збережена, а й збільшена спортивна інфраструктура села. Над цим і працюють тисячі тренерів і спортивних інструкторів у різних куточках України.

Микола МОТОРНИЙ,
Вадим АВДАСЬОВ