НОВИНИ ПЛЮС

09.10.2009

Коли позачергові вибори?

Президент Віктор Ющенко переконаний, що одразу після президентських виборів мають відбутися дострокові парламентські вибори. Таку думку він висловив в інтерв’ю Українській службі Бі–Бі–Сі. «Коли ми говоримо про парламентську проблематику, то очевидно, що парламент, такий, як він сьогодні є, не має перспективи. Тому тема парламентських виборів підніматиметься кожним кандидатом у президенти», — сказав глава держави. Для Ющенка є очевидним, що чим швидше будуть проведені дострокові парламентські вибори, тим буде краще, тим країна оперативніше знайде систему відповідальності, систему організації роботи парламенту. «Я думаю, це можна зробити і до серпня», — відзначив Ющенко, додавши, що буде великою помилкою проводити наступні вибори до парламенту на існуючій законодавчій базі.

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує, що дострокові вибори до парламенту відбудуться 30 травня 2010 року. Про це він сказав в інтерв’ю газеті «Лєвий бєрєг». Також лідер Народної партії прогнозує на цей день і вибори до місцевих рад.

Навіть на 60 коп. ресурсів нема

Ухвалений Верховною Радою в першому читанні закон про соцстандарти підвищуватиме мінімальні пенсії лише на 60 копійок. Про це в ефірі «5–го каналу» позавчора ввечері заявила міністр соціальної політики та праці Людмила Денисова. «Мінімальна виплата [пенсіонерам] зараз складає 572,4 гривні. Вони пропонують 573 гривні. А один день роботи депутатів — це 2 мільйони гривень. Так може, ці гроші і треба шукати в депутатів?» — зазначила міністр від БЮТ. На запитання, чому уряд не погоджується підняти виплати хоч на 60 копійок, Денисова сказала, що в законопроекті є інші ризики, які «викличуть інфляцію, знищать гривню». За словами Денисової, закон не буде виконаний, бо «немає ресурсів у дер­жаві».

Янукович хоче повести підприємців у ЄС

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович виступає за нагальну перебудову відносини державної влади і підприємців на засадах партнерства та принципах Європейського Союзу. Як передає УНІАН, про це лідер Партії регіонів заявив учора на зустрічі з підприємцями в Києві. Він висловлюється за необхідність активізації процесу адаптації національного законодавства до європейського та виступає з пропозицією до підприємців спільно підготувати таке законодавство і вже зараз розпочати його прийняття у Верховній Раді.

Тимошенко обіцяє нові мости...

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко обіцяє, що до кінця цього року на Буковині буде відремонтовано або збудовано всі нові мости замість пошкоджених чи зруйнованих під час повені 2008–го. Про це глава уряду заявила вчора під час церемонії відкриття нового мосту через річку Сірет у Вижницькому районі Чернівецької області. «До кінця року ми поставили собі завдання тільки в Чернівецькій області запустити в дію 55 мостів. І все це фінансується урядом незалежно від кризи», — зазначила ЮВТ.

...їй обіцяють підтримку

Понад 200 представників інтелігенції та ділових кіл Львівської, Івано–Франківської, Тернопільської, Рівненської, Волинської, Чернівецької та Закарпатської областей звернулися до потенційних кандидатів у президенти Ющенка, Яценюка, Тарасюка, Костенка, Тягнибока і Гриценка із закликом відмовитися від свого балотування на користь «єдиного кандидата від демократичних сил» — Юлії Тимошенко. Текст відповідного звернення вчора на прес–конференції в УНІАН оприлюднила докторант Прикарпатського національного університету ім. Стефаника Наталія Мафтин.

«Газпром» не припиняє тиск

Голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що компанія не буде знижувати обсяги постачань газу в Україну у наступному році. «Україна нехай виконує контрактні зобов’язання. Що написано в контракті — те і буде», — сказав Міллер журналістам у середу.