Розвалена «Будка»

09.10.2009
Розвалена «Будка»

Суперрезультативність Ель–Аміна (ліворуч) не врятувала «Будівельник» від поразки. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Через відсутність уже звичних телевізійних трансляцій на загальнонаціональних каналах сезон 2009/10 у чемпіонаті України почався «в затінку». Не всі вболівальники ще дізналися про старт, тому навіть матчі потенційних фаворитів збирають доволі скромну аудиторію. Із приводу ж «телекартинки» директор суперліги Альгімантас Павелоніс повідомив, що його відомству поки не вдалося домовитися з «великими» каналами. Парадокс нашого спорту в тому, що телевізійники хочуть отримувати гроші за організацію трансляцій, тоді як у цивілізованому світі все навпаки — там компанії платять спортсменам за право показу. Тож побачити баскетбол на блакитних екранах України найближчим часом можна буде лише на деяких регіональних каналах.

 

Сьогодні майже як учора

Позавчора у столичному спорт­комплексі «Меридіан» другий тур суперліги відкрився поєдинком двох лідерів минулого сезону в Українській баскетбольній лізі. Нагадаємо, тоді в фінальній серії «Кривбас–баскет» переграв «Будівельник» за рахунок переваги свого майданчика — 3:2. Тож господарі мали зуб на команду Звездана Мітровича й прагнули помститися. Після урочистого виконання національного гімну (руку на серці тримали тільки 35–річний Григорій Хижняк із «Будки» й двоє українців у гостей) три сотні глядачів стали свідками цікавої дуелі. На трибунах були помічені президент ФБУ Олександр Волков, тренери Андрій Підковиров та Андрій Шаптала, а також гравець жіночої збірної Інна Кочубей, котра найближчим часом збирається поповнити лави одного із закордонних клубів.

Щоправда, як сказав після гри форвард киян Денис Яковлєв, його команда на старті «заснула». «Криворіжці почали дуже агресивно. І поки ми прокидалися, вони вже втекли у відрив. А наздоганяти завжди важко», — поділився враженнями молодий форвард. Зустріч справді нагадувала переслідування. Перевага гостей виростала до дев’яти очок, потім скорочувалася до двох, аж поки господарі нарешті не вийшли вперед — 63:62. Та згодом колективні дії дозволили «Кривбасу» відсвяткувати успіх у столиці.

У «червоно–чорних» одразу шестеро виконавців набрали більше 10 пунктів. Євген Анненков, Ігор Зайцев та Дмитро Корабльов разом із традиційним для України балканським десантом показали командний баскетбол, тож їхня перемога виглядала закономірною. При цьому гості перервали переможну серію «Будівельника» на власному майданчику, що складалася вже з 26 матчів. Востаннє кияни програвали рік тому... «Кривбас–баскету».

На прес–конференції після матчу наставник господарів Рімантас Грігас поскаржився на брак взаєморозуміння на майданчику й те, що його хлопці надто вже покладалися на Халіда Ель–Аміна та мало брали гру на себе. «Обидві команди грали на емоціях, але в криворіжців краще виходило реалізовувати свої комбінації», — визнав закономірність результату литовський фахівець. Пан Мітрович у свою чергу зізнався, що намагався максимально скористатися відсутністю в лавах «зелених» дискваліфікованого Хендерсона і травмованого Гуїнна.

Гра м’язами

У другому матчі середи срібний призер суперліги сезону 2008/09 «Донецьк» розгромив на власному майданчику бронзового призера УБЛ — львівську «Політехніку». Попри проблеми в титульного спонсора «тигрів», банку «Родовід», донеччани зібрали пристойний склад і навіть повернули з Ізраїлю зіркового Пі Джей Такера. На свою історичну батьківщину переїхав із Києва один із лідерів нашої національної команди Артур Дроздов та не оцінений гідно в Маріуполі центровий Максим Івшин. Керував же розгромом гостей екс–наставник збірної Литви Рамунас Бутаутас.

«Ніяк не можу сказати, що ми грали в баскетбол», — самокритично оцінив дії команди тренер «Політехніки» Михайло Увалін. Назвавши своїх підопічних «пересувним цирком», фахівець висловив бажання якомога швидше забути цей матч.

 

ТАБЛО

Українська суперліга. Чоловіки. Перші матчі 2–го туру. «Будівельник» — «Кривбас–баскет» — 92:97 (Ель–Амін (33), Хижняк (10) — Зайцев (16), Корабльов (15)), «Донецьк» — «Політехніка» — 101:55 (Івшин (20), Шундов (17) — Уїльямс (17), Васич (14)).