Коаліція всихає, але пнеться

08.10.2009

Хоча рішення окремих депутатів про вихід із парламентської коаліції, як показала практика, і не впливають на юридичну легітимність коаліції, та все ж такі вчинки вельми промовисті. За повідомленням прес–служби Української народної партії, свої підписи з–під коаліційної угоди БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина відкликають народні депутати від УНП Ярослав Джоджик та Олександр Клименко. Рішення відкликати двох членів УНП, раніше делегованих для створення коаліції, центральна рада партії ухвалила ще минулого тижня. «Ми дійшли висновку, що помилилися. Ми (УНП) були «батогом», але не хочемо бути ширмою для популістської діяльності уряду», — пояснює лідер партії Юрій Костенко. «Якщо говорити про наступні голосування, то тепер наші депутати вільні від тих зобов’язань, які вони мали в коаліції», — сказав Костенко на вчорашній прес–конференції.

Нагадаємо, свого часу голос Джоджика був вирішальним при голосуванні фракції «НУНС» за входження в коаліцію. Але формально коаліція не розпалася ані після виходу з неї «НУНСівця» Олександра Омельченка, ані тепер, коли очевидно, що в коаліції перебуває менша частина фракції «Наша Україна — Народна самооборона». Адже, згідно з тлумаченням Конституційного Суду, коаліцію формують фракції, тобто «більшість меншості» може бути цілком легітимною.

«НУНСівка» Ксенія Ляпіна пояснює: «Щоб ухвалити рішення про вихід фракції «НУНС» із коаліції, потрібно проголосувати за це 37 голосами (всього в «НУНС», нагадаємо, 72 депутати. — Ред.). Але це нереально, бо зараз на засіданні фракції буває максимум 15 осіб».

Фракція «НУНС» давно не є цілісним утворенням, і вона неспроможна розвалити коаліцію. Це фактично визнає і лідер УНП Юрій Костенко. За його словами, «ми (УНП) це питання (про вихід «НУНС» із коаліції) вже ставили і будемо ставити, але до тих пір, доки не набереться юридична більшість голосів депутатів, необхідних для проведення цього

рішення всередині фракції, нинішня коаліція буде юридично правомочна».

Лідер УНП вважає, що кожна політична сила напередодні виборів формуватиме власну, окрему, позицію і стосовно підтримки того чи іншого кандидата в президенти.

Водночас віце–спікер парламенту Микола Томенко озвучує трохи інші дані про «НУНС». У коментарі агентству УНІАН він повідомив, що «команда Президента активізувала збір підписів у «НУНС» про вихід із коаліції та — паралельно — відставку уряду».