«Сімка» — щаслива цифра

08.10.2009
«Сімка» — щаслива цифра

Одесити вибороли срібні медалі чемпіонату лише в останньому турі. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Після того як виконком МОК рекомендував прийняти регбі–7 в олімпійську сім’ю (остаточне рішення мають схвалити сьогодні на сесії комітету в Копенгагені), цей вид спорту перейшов на новий рівень уваги. Сподіваються на поступ у визнанні й українські представники цієї гри — динамічнішої, ніж класичне регбі–15. Тим більше що «синьо–жовта» збірна має досить високий рейтинг і має всі шанси виступити на Олімпіаді–2012.

 

Зліт до «срібла»

Днями закінчився черговий відкритий чемпіонат України з «малого» регбі. Його четвертий, останній, етап відбувся у Львові, але для визначення чемпіона він уже нічого не важив — хмельницька команда «Оболонь–Університет» достроково забезпечила собі звання найсильнішої в країні. Тепер вона вже втретє стартуватиме в Кубку європейських чемпіонів, що традиційно проходить наприкінці червня в Москві.

Натомість на ще два ком­плекти нагород претендувало одразу три колективи: кишинівський ТУМ перед львівським етапом мав 19 очок, місцевий «Сокіл» — 18, «Одеса севенс» — 17. Найгірша ситуація, на перший погляд, була саме в одеситів, але в столиці Галичини команда з Південної Пальміри не програла жодного поєдинку, тоді як суперники виглядали не так переконливо.

Аби стати другими, «Одесі» слід було перемагати чемпіонів в останньому матчі фінальної частини. «Університетівці», хоч і заявляли про бажання пройти турнір без поразок, налаштуватися на цю гру не змогли. Південні хлопці дозволили подолянам першими дістатися їхньої залікової зони, але потім перехопили ініціативу. Тож із рахунком 17:12 «срібну» перемогу святкували саме одесити.

«Команда працювала, вірила в перемогу, й завдяки цьому досягла позитивного результату», — сказав після матчу гравець «Одеси севенс» Сергій Монастирьов. У грі проти хмельничан цей гравець збірної України з регбі–15 здійснив три вдалі «спроби», зробивши вагомий внесок у перемогу південців. За словами Сергія, одеській команді було цілком до снаги виграти чемпіонат, але на підсумкове становище вплинуло чимало накладок, через які сильні гравці виступали в чемпіонаті з регбі–15 і пропускали матчі «сімки». З іншого боку, така ж ситуація і в Хмельницькому, чия команда також змагається в класичному чемпіонаті. Через таке сумісництво свого часу відмовився від участі в «сімці» харківський «Олімп», віддавши титул новим чемпіонам.

Потужний фініш

«Чемпіонат виявився цікавим, адже було чимало боротьби. Ми хотіли пройти без поразок усі чотири етапи, але не вдалося», — так оцінює підсумки сезону наставник «Оболоні–Університету» Микола Лещенко. Його підопічні вже вчетверте стали найсильнішими в Україні. Попри це, фахівця–максималіста засмутило суддівство в останньому поєдинку проти одеситів.

«Найголовніший підсумок — у чемпіонаті змагаються вісім команд, що дозволяє йому бути повноцінним та напруженим турніром», — висловився головний тренер «Сокола» Юрій Грабовський. Для львів’ян нинішня «бронза» — друга в історії, тому їхній керманич називає рік вдалим. «У новому сезоні спробуємо піднятися вище», — підсумовує пан Грабовський.

Тепер сезон продовжить збірна України з регбі–15, яка післязавтра проведе в Києві відбірковий матч чемпіонату Європи проти бельгійців.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України з регбі–7.

Підсумкове становище: «Оболонь–Університет» (Хмельницький) — 34, «Одеса cевенс» — 26, «Сокіл» (Львів) – 24, ТУМ (Кишинів) — 24, «Динамо–Центр» (Тирасполь) — 13, «Рівне» — 11, «Епоха–Політехнік» — 10, «Сокіл–2» — 2.