Камквамбина позашкільна наука

07.10.2009

Навіть у дуже бідних країнах можуть жити дуже тямущі дітлахи. Так, днями канал Сі–Ен–Ен прославив мешканця африканської держави Малаві Вільяма Камквамбу, котрий у своєму селі побудував практично зі сміття електростанцію на п’ять вітрогенераторів.

Ідеєю побудувати вітряну електроустановку Камквамба загорівся ще 2002 року, коли його відрахували зі школи через несплату за навчання. 14–річний хлопчина почав займатися самоосвітою і взявся за роботу над вітряками. Односельці вважали пацана несповна розуму. Але Вільям уперто шукав на звалищах придатні деталі — частини старих мотоциклів, тракторів, усілякі труби, старі автомобільні акумулятори тощо. А викрутку, скажімо, Камквамба змайстрував з іржавого цвяха, припасувавши його до... качана кукурудзи.

Звіряючись із зображенням у книжці, свій перший вітрогенератор хлопець склепав за три місяці. Згодом він побудував ще чотири установки. Найбільша з них — заввишки 11 метрів. Тепер село Камквамби живиться електрикою, яку Вільям бере фактично з нічого.

Колишній кореспондент агенції «Ассошіейтед пресс» Брайан Мілер написав про Камквамбу книжку під назвою «Хлопчик, який приборкав вітер» (вона вийшла друком у США минулого тижня). Вільяма помітили заможні люди, й тепер 22–річний унікум на гроші спонсорів навчається в Африканській академії лідерства у ПАР.