Регіонам — чемпіонат, збірній — керманича

06.10.2009
Регіонам — чемпіонат, збірній — керманича

Михайло Захаров поведе українців у вищий дивізіон. (Фото з сайту fhu.com.ua.)

По обидва боки океану хокейний сезон уже в розпалі, а українці лише тепер нарешті вирішили, як проводити свій чемпіонат і кому довірити національну команду. Минулої п’ятниці ці питання розв’язав виконком Федерації хокею України, що відбувся в «найкращих» традиціях зв’язків із громадськістю — без інформування преси.

Першим питанням на порядку денному стояло призначення головного тренера збірної України. Нагадаємо, команда залишалася без керманича після чергового фіаско Олександра Сеуканда на чолі «синьо–жовтих» на чемпіонаті світу в першому дивізіоні, що відбувся у Польщі ще в квітні. Серед кандидатів фігурували фінський наставник ярославського «Локомотива» Карі Хейккіля, канадець українського походження Майк Крушельницьки, котрий керує підмосковним «Витязем». Але всі члени виконкому одностайно довірили збірну білорусові Михайлу Захарову.

Багаторічний тренер мінської «Юності» підписав із ФХУ контракт терміном на один рік, отримавши «добро»... від президента Білорусі Олександра Лукашенка. У сезоні 2009/10 фахівець суміщатиме роботу в клубі і збірній. Якщо 47–річний Захаров упорається з поставленим завданням і поверне команду до вищого дивізіону світового хокею, угоду з ним продовжать. Серед колег і спортсменів Мих Мих користується повагою, він відомий як прихильник жорсткої дисципліни. Можна не сумніватися, що Захаров добре знає наш хокей, адже впродовж багатьох років чи не всі українські збірники пройшли через білоруський чемпіонат.

Надалі босам української «гаківки» належало розібратися з власною національною першістю. Адже донедавна не було відомо, коли й скільки команд у ній стартують та чи відбудеться вона взагалі. Після обговорення фінансової ситуації керівники клубів і федерації вирішили провести чемпіонат у два етапи. Спершу команди будуть розбиті на три дивізіони за зональним принципом, а потім найкращі з кожної когорти розіграють медалі у вирішальних матчах. У найсильнішому, центральному, дивізіоні виступатимуть «Сокіл», «Білий барс», АТЕК, «Харків», «Донбас» і новачок — ХК «Суми». Старт турніру запланували на 23 жовтня.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Український суддя Андрій Кіча отримав запрошення обслуговувати матчі хокейного турніру Олімпійських ігор у Ванкувері. 29–річний київський лайнсмен уже працював на трьох чемпіонатах світу, а на останньому навіть судив поєдинок за бронзові медалі.

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. 13–й тур. «Брест» — «Сокіл» — 1:3 (0:0, 0:1, 1:2; Ращинський, 60 — Благий, 27; Литвиненко, 47; Німенко, 57), «Німан» — «Гомель» — 0:3, «Хімік–СКА» — «Шахтар» — 2:5, «Вітебськ» — «Керамін» — 7:1, «Металург» — «Металургс» — 3:2 Б, «Шинник» — «Динамо–Юніорс» — 3:0.

Лідери після 12 матчів: «Юність» — 33, «Сокіл» — 30 (13), «Гомель» — 26, «Шахтар» — 25, «Німан» — 23, «Керамін» — 18.

Сьогодні кияни зіграють у Гродно з «Німаном».

* * *

НХЛ. «Піттсбург» — «Рейнджерз» — 3:2 (Федотенко «П» — 16 хв. 51 сек., 2 кидки, корисн. «–1»), «Айлендерз» — «Піттсбург» — 3:4 Б (Федотенко «П» — 15.02, 1+1, 4 кидки, «+2»), «Вашингтон» — «Торонто» — 6:4 (Понікаровський «Т» — 14.47, 1+1, 1 кидок, «+2», 2 хв. штр.).

У двох стартових матчах сезону «Торонто» українець Олексій Понікаровський набрав три очки (два голи й одна передача), а Руслан Федотенко здобув два бали в Нью–Йорку в зустрічі зі своєю попередньою командою.