«Срібна» історія

06.10.2009
«Срібна» історія

У змаганнях шаблісток Ольга Харлан (ліворуч) поступилася тільки у фіналі. (Фото Рейтер.)

У багатьох українців Анталія асоціюється з відпочинком на березі Середземного моря. Утім сучасним «мушкетерам», які нині зібралися в цьому турецькому місті, не до відпочинку: тут відбувається головний турнір року — чемпіонат світу.

Перед відльотом до Туреччини 25 українських фехтувальників провели виснажливі збори — хтось за кордоном, а хто і в Криму чи Кончі–Заспі. Знаючи максималізм головного тренера збірної України Вадима Гутцайта, можна не сумніватися, що до завершення турніру море наші спортсмени бачитимуть лише з вікна автобуса, яким їдуть на тренування чи змагання.

Утім, попри серйозні налаштування, за перші два дні на п’єдестал піднялася лише головна наша фаворитка — 19–річна шаблістка Ольга Харлан. На попередньому світовому форумі, в 2007–му, дівчина з Миколаєва разом із партнерками стала срібною призеркою в команді, тепер же повторила цей успіх в особистих змаганнях.

Виграний два місяці тому чемпіонат Європи явно додав Ользі впевненості, і до фіналу вона на одному диханні пройшла румунку Мунтяну, британку Ніколл, титулованих полячку Южвяк та угорок Надь і Бенко. Лише у вирішальній сутичці Харлан поступилася «незручній» американці Меріел Загуніс із рахунком уколів 6:15. У триразової призерки Олімпіад і п’ятиразової — чемпіонатів світу молода українка наразі так жодного разу й не виграла. Але часу для реваншу ще вдосталь.

Трохи раніше, у чвертьфіналі, «шкідниця» Загуніс вибила з боротьби іншу миколаївку — Олену Хомрову (15:8). Ще дві наші олімпійські чемпіонки в команді, Ольга Жовнір і Галина Пундик, зійшли з дистанції в 1/16 і 1/32 фіналу відповідно.

В інших видах програми українці минулих вихідних розчарували. У рапіристів найвищим стало 23–тє місце бронзового призера ЧЄ–2008 Андрія Погребняка. У жінок у цьому виді зброї досвідчені Олена Хісматуліна й Ольга Лелейко опинилися аж на 26–й і 34–й позиціях. Найнижче ж опустилися шпажисти — Віталій Рейзлін лише 44–й.