Поет в альтернативі

03.10.2009
Поет в альтернативі

На «Антонич–фесті» фестери малюватимуть графіті і «відриватимуться» під кращу українську музику.

За дорученням Віктора Ющенка, до 100–річчя з дня народження поета Богдана–Ігоря Антонича планували провести тематичні вечори, міжнародні наукові конференції, створити музей, випустити монету, марку і конверти, присвячені цій даті. А вийшла з цього всього дуля з маком. У НБУ кажуть, що до кінця жовтня має вийти в обіг двогривнева монета з зображенням Антонича. Марки і конверти теж до кінця року мають вийти. А от про музей краще не говорити. Його мали відкрити в садибі Антонича в селі Бортятин на Львівщині, де в останні роки життя жив батько поета. Львівська обладміністрація, котрій уряд доручав реконструювати садибу, перед вересневим приїздом Президента до Львова стрепенулася і скинула справу збирання матеріалів для Бортятина на працівницю музею історії релігії. Вона відшукала якісь фотографії, копії, ілюстрації, щось підмальовувала, аби тільки відзвітувати, що музей робиться. Аналогічна ситуація вийшла і з пам’ятником. Майже рік у коридорах львівської влади точилися дискусії, яким саме має бути пам’ятник Антоничу. Врешті і розмови вщухли, і про пам’ятник забули. Прикрившись фінансовою кризою, встановлення пам’ятника відклали до 2010 року. А що ж до ювілею зроблено?

 

У Києві Нивки і «Антонич–фест»

«Антонич не винен, що народився 100 років тому», — засипав інтернет на всіх можливих форумах редактор сайту Сумно.com Богдан Логвиненко. «Антонич–фест» у парку «Нивки» — це його ідея і заслуга. Ще місяць тому в музикантів були побоювання, що фестиваль прогорить або пройде на аматорському рівні, з підлітковими витребеньками. Але Богдан до справи поставився серйозно і розробив солідну програму. Правда, на фестиваль Міністерство культури і туризму так і не виділило грошей. 100 000 гривень організатори «Антонич–фесту» позичили під власний ризик. Так що не варто бідкатися, що квитки на «Антонич–фест», котрий проходить у ці вихідні, коштують по 70 гривень.

На «Антонич–фесті», як і на всіх арт–фестивалях в Україні, буде скульптурний пленер, показ одягу від «Мокші», штудіювання творчості з Олексієм Альошкіним, театр вогню і тіней. Приманкою «Антонич–фесту» має стати музична частина. Упродовж трьох днів виступатимуть гурти «Квітень Руїн», «Йорий Клоц», «Татхагата», «Веремій», «Вій», Катя Chilly, Shopping Hour, «Тельнюк: Сестри», Віктор Морозов, «Мертвий Півень» та «Кому вниз».

Більшість гуртів гратимуть або старі композиції на слова Антонича, або власні пісні, які всі знають і люблять. А от сестри Тельнюк не полінувалися і до «Антонич–фесту» випустили сингл «Назавжди. Богдан–Ігор Антонич». Це п’ять кавер–версій на пісню «Назавжди». Сингл презентуватимуть на фестивалі. До речі, Богдан Логвиненко сказав, що після фестивалю має намір видати альбом, куди ввійдуть усі пісні на слова Антонича і про Антонича, котрі прозвучать на «Нивках» напередодні дня народження поета.

Мандруємо з поетом по Львову і Франику

«Антонич–фест» не застрягне в Києві. Ідею неформального святкування в Івано–Франківську підхопив Благодійний фонд імені короля Юрія. За їхнім задумом, Антонича вже вчора почали читати під відкритим небом під акомпанемент класичних інструментів. На бруківці з’явилися перші вірші, написані крейдою, а молоді люди читали Антонича в громадському транспорті.

Оскільки Антонич жив у Львові, галицькі пані і панянки з книгарні «Є» вирішили в неділю під обід влаштувати квест для шанувальників творчості поета та знавців рідного міста. Команди з чотирьох осіб отримають конверти, де вказуватиметься зашифроване місце у центральній частині Львова, котре пов’язане з біографією або творчістю Антонича. Щоб перейти до другого завдання, учасники квесту мають відповісти на запитання про творчість Антонича, і так п’ять разів поспіль. Хто перший принесе в книгарню п’ять конвертів із п’яти різних місць Львова, отримає приз.

У Львівському національному університеті імені Івана Франка до 100–річчя від дня народження Антонича підійдуть по–науковому. 29 жовтня тут пройде Міжнародна наукова конференція «Мистецтво творять шал і розум».

Москва, Москва, приймай гостей

У понеділок, відразу по закінченню «Антонич–фесту» в Києві, у Москві, в Бібліотеці української літератури, відкриється виставка, присвячена 100–річчю від дня народження Богдана–Ігоря Антонича. На жаль, на виставці презентують небагато експонатів. Виставлять лише ті книги та ілюстрації, котрі бібліотека має у фондах. Організатори «Антонич–фесту» радять приходити на фестиваль у Київ, ілюструвати Антонича, а потім вони обіцяють ці роботи передати на виставку в московську бібліотеку.

Олена МУРАВЕЛЬ