Не помічаючи суперників

03.10.2009
Не помічаючи суперників

Позавчора в гравців «Шахтаря» був чудовий настрій. Луїс Адріано святкує другий гол. (Фото Рейтер.)

Залишається тільки шкодувати про втрачений «гірниками» шанс потрапити до Ліги чемпіонів. Адже зустрічі другого за рангом клубного турніру Європи за участю «Шахтаря» великої інтриги не створюють. Уже двох суперників донеччани рознесли «в пух і прах», навіть не докладаючи надзусиль. Головним же героєм четвергового вечора в столиці Донбасу був... стадіон.

І сербські гості, й господарі говорили переважно не про гру, а про «Донбас–Арену». Минулої неділі глядачі встановили тут рекорд відвідуваності чемпіонатів країни, а позавчора — й рекорд домашніх єврокубкових матчів «помаранчево–чорних». Щоправда, на тлі суцільного захоплення витвором архітекторів варто згадати про низьку наразі якість газону, про що висловився навіть тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.

Утім це не завадило тотальному домінуванню господарів над чемпіоном Сербії. Від бразильських «фантазистів» захист «Партизана» не рятували навіть такі досвідчені бійці, як екс–динамівець Горан Гавранчич та недавній гравець німецького «Шальке» Младен Крстаїч. Балканські опоненти ще або надто молоді, або їхні кращі роки вже позаду, або ж рівень не дозволяє гідно протистояти командам класу віце–чемпіона України.

А перші голи підопічних Луческу на новому стадіоні виходять казусними. У чемпіонаті України Жадсон забив із сумнівного пенальті; в Лізі ж Європи серби взагалі відібрали в «помаранчево–чорних» право першого голу, вразивши свої ворота самотужки. Однак порадував дебютний гол 20–річного Ярослава Ракицького, в якому тренер «Шахтаря» бачить заміну Дмитру Чигринському. Ще кількох українців Містер вирішив не випускати на поле, зберігаючи їх для національної першості, адже там треба пам’ятати про ліміт на легіонерів.

Тепер єврокубки беруть паузу на три тижні, віддаючи належне поєдинкам збірних у кваліфікації чемпіонату світу. У наступному матчі Ліги Європи донеччани 22 жовтня прийматимуть «Тулузу».

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Спектакль тривав і на полі, і на трибунах стадіону. Хотів би подякувати за підтримку публіці — завдяки їй спектакль удався. Майже всі хлопці зіграли на високому рівні. До пропущеного ж м’яча «долучилися» Кобін та Іщенко — гадаю, їм бракує досвіду виступів «на Європі». Хоча інколи нам важче грати в чемпіонаті України, ніж у єврокубках. От уже в неділю на нас чекає складний матч у Дніпропетровську, де нам вкрай потрібно взяти три очки.

Фернандіньйо, півзахисник «Шахтаря»:

— Сьогодні все було просто супер. Якщо чесно, я очікував, що перші перемоги на новому стадіоні будуть із великим рахунком, — так воно й вийшло.

Горан Стеванович, головний тренер «Партизана»:

— Гадаю, такі матчі не потребують коментарів. Було зрозуміло, що «Шахтар» — фаворит, тому, чесно кажучи, підсумок не став для нас великою несподіванкою. Лише шкода, що три з чотирьох м’ячів ми фактично забили самі собі.

Адем Ляїч, нападник «Партизана»:

— Ми чудово розуміли, проти якого суперника нам належить грати, тому діяли від оборони. Мені приємно, що я забив м’яч у ворота такої сильної команди, як «Шахтар», та ще й на такій чудовій арені.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап.

2–й тур. Група J

«Тулуза» (Франція) — «Брюгге» (Бельгія) — 2:2 (Сіссоко, 54; Жиньяк, 84 — Акпала, 52; Перішич, 90+4)

«Шахтар» (Україна) — «Партизан» (Сербія) — 4:1

Голи: Ломич, 24 (у свої ворота); Л. Адріано, 39; Жадсон, 54; Ракицький, 67 — Ляїч, 86.

«Шахтар»: П’ятов, Рац, Срна (Кобін, 75), Ракицький, Кучер (Іщенко, 72), Фернандіньйо, Жадсон, Ілсіньйо, Гюбшман (Дуляй, 72), Л. Адріано, Вілліан.

«Партизан»: Радосавлевич, Ломич (Томич, 69), Діарра, Гавранчич, Крстаїч, Стеванович, Джорджевич, Фейса, Петрович (Ляїч, 46), Морейра, Ілич (Клео, 57).

Попереджень не було.

Суддя — Коллам (Шотландія).

Донецьк, «Донбас–Арена». 49 482 глядачі.

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Шахтар» 2 2 0 0 8–2 6

2. «Тулуза» 2 1 1 0 5–4 4

3. «Брюгге» 2 0 1 1 3–6 1

4. «Партизан» 2 0 0 2 3–7 0