Класичне і сучасне

01.10.2009

Зіткнути лобами старе й нове — ідея не нова, але модна. Наскільки вона може бути ще й цікавою — залежить від концепції і артефактів. Так, ідеологи проекту «Відеостіна», представленого у Київському музеї російського мистецтва, залучили собі в помічники новітні технології, які за мить можуть нас перенести за тисячу кілометрів від дому. Посеред картин класиків непідготовлений відвідувач зненацька стикався із так званою «відеостіною» — кількома моніторами, на яких відображали роботи сучасних німецьких художників із групи Artists Anonymous. Періодично поряд із зображенням клоуна, що розмальовує портрет, та скульптурними інсталяціями включають пряму трансляцію із берлінської галереї White Square Gallery, партнера проекту. У той час київський музей навзаєм передає онлайнкартинку від себе.

«Ідея цього проекту полягає в тому, що глядач, заходячи в інтер’єр традиційного музею, стикається із сучасним мистецтвом. І він має розуміти, що сучасне мистецтво існує і не потребує ніяких пояснень», — категорично заявляє куратор «відеостіни» Євген Кучинський.

Цей проект — фіналіст конкурсу фонду «Ейдос» «Мистецтво a priori». Тривалість виставки короткотермінова, як погідна сонячна днина восени, — акція проходитиме до першого жовтня. Проте організатори не бачать у цьому нічого скрушного: «Те, що музей пішов нам назустріч і всіляко допомагав у цьому проекті — вже велике досягнення», — каже Євген Кучинський. Досягненням є й зацікавленість даною ідеєю представників PinchukArtCentre. Чи самою «відеостіною», чи берлінськими художниками, учасниками останнього Венеційського бієнале, — покаже час і простір Центру сучасного мистецтва на Бессарабці.