Прем’єр сердилася «на публіку»?

01.10.2009

Тимур Новиков, представник компанії «Нортіма», яка перемогла в конкурсі на приватизацію Одеського припортового, але не була визнана переможцем рішенням комісії ФДМУ, вважає, що уряд суперечить сам собі. «Ще тиждень тому Кабмін і ФДМУ твердили, що оцінку вартості Одеського припортового заводу провели відповідно до методики, затвердженої Фондом, твердили, що стартова ціна у 4 млрд. гривень є цілком справедливою, і жодних звинувачень із боку КМУ взагалі не лунало», — каже Новиков. Представник компанії, яку пов’язують із бізнесменом Ігорем Коломойським, заявляє: у дорадчій кімнаті урядовці «покерували» Фондом держмайна. «Питання про ціну раптом виникло після того, як члени комісії повернулися з дорадчої кімнати. Йшли вони туди з одним настроєм. Хтось із них навіть потискував нам руки, вітав, — продовжує він. — А потім — сюрприз...».

Натомість колишній керівник ФДМУ Валентина Семенюк–Самсоненко каже, що конкурсна комісія не мала права не визнати конкурс. «Конкурсна комісія, яка пішла в дорадчу кімнату, порушила регламент роботи, — зазначає пані Семенюк і додає: — Це дає підставу для сьогоднішніх людей, які виграли конкурс, подати до суду».

Заодно вона нагадала, як у 2001 році Костянтин Жеваго придбав «Луганськтепловоз» за 43 млн. гривень. «Тоді конкурсна комісія визнала конкурс недійсним. І Жеваго пішов у суд. У 2005 році, коли я прийшла в ФДМ, він поклав рішення суду, яке мене зобов’язувало продати завод за 43 млн. гривень, бо конкурсна комісія не мала права не визнавати конкурс», — проводить паралель Семенюк–Самсоненко. Зараз, за її словами, розвивається той самий сценарій. І, мовляв, усі пристрасні слова Прем’єрки про зговір є не чим іншим, як грою на публіку.

Сам Ігор Коломойський ще раз підтвердив, що готовий відстоювати своє право в суді. Міністр юстиції Микола Оніщук учора запевнив: така ситуація цілком імовірна. «Це не виключається, якщо предметом позову буде зобов’язання Фонду держмайна визнати результати конкурсу. І рішення суду вступить у законну силу», — додав міністр.