...Той бібліотекаря і танцює

01.10.2009

Засідання Кабміну стрімко втрачають популярність серед представників ЗМІ: камер і мікрофонів у залі щоразу меншає. І це не дивно, адже складається враження, що урядова команда, готуючи чергову нараду міністрів, черпає натхнення із відривного календаря. Тобто знаходять дату і запрошують на Грушевського представників певної професії. А вже там на них — із квітами, медалями та обіцянками — чигає Прем’єр–міністр. Учора пощастило бібліотекарям.

«Сьогодні ми відзначаємо одне з найголовніших свят України — День бібліотекаря», — стримано розпочала Юлія Тимошенко і повідомила присутніх, що це [свято] дозволить визначити стратегію України (?!), яка дозволить зробити державу конкурентною. І, аби не втрачати ораторського розгону, потішила частину свого електорату черговим словесним перлом: «Рейтинги бібліотек (?!) залишаються на найвищому рівні!». З ким конкурують бібліотеки в цьому таємничому рейтингу, Юлія Володимирівна, на жаль, не повідомила.

Працівникам бібліотек пообіцяли 239 млн. бюджетних гривень наступного року і п’ятдесятивідсоткове зростання зарплат, починаючи вже з 1 жовтня. Останню тезу зал зустрів аплодисментами. «Щорічна відпустка, соціальний захист, доплати», — міністр культури та туризму Василь Вовкун кволо перераховував пільги бібліотекарям, які, у випадку позитивного голосування в парламенті, принесе їм новий закон про культуру, ініційований Кабміном. Але, намагаючись добре виконати поставлене завдання, мимоволі виніс сміття з хати — повідомив, що коштів на пільги не можуть знайти навіть лояльні до БЮТ урядовці: на жаль, Мінфін його [закон] не погоджує».

Виконувач обов’язків міністра фінансів не зміг нічого сказати на свій захист: Ігор Уманський у цей час на території далекої Великобританії займався значно важливішими справами — брав участь у перемовинах про реструктуризацію боргів «Нафтогазу».

...«Моя батьківщина там, де моя бібліотека!» — лунали фрази в урядовій залі у відкритій частині засідання. Близько полудня Юлія Тимошенко під приводом, що до неї має телефонувати німецький канцлер Ангела Меркель, залишила своє місце у президії. Натомість у закритій частині міністри мали почути звіт начальника КРУ Миколи Сивульського про результати перевірки «Укртранснафти», доповідь трьох міністрів про ситуацію на ринку нафтопродуктів — тобто як чиновники боротимуться із змовами нафтотрейдерів та ще багато цікавого. Як і водиться, про такі «приземлені» речі урядовці говорили в дуже вузькому колі та не оприлюднювали факти, якщо вони не вписуються у передвиборчий образ Прем’єр–міністра.

 

БОРГИ

Державний і гарантований державою борг продовжує зростати і за серпень збільшився на 1,85 млрд. доларів, або на 5,6% і становить нині 35,1 млрд. доларів. У цілому з початку нинішнього року держборг зріс на 10,5 млрд. доларів — на 42,7%.