Легенди й реальність

01.10.2009
Легенди й реальність

Повторити подвиг 12-річної давнини в Барселоні Шевченку не вдалося. (Фото Рейтер.)

Цей поєдинок був приречений на порівняння з феєричним матчем 12річної давнини. Тоді на стадіоні «Кам Ноу» динамівці розтрощили імениту «Барсу», а три голи каталонцям «поклав» позавчорашній іменинник Андрій Шевченко, який тільки починав своє сходження до світової слави. І хоча нині кияни стоять значно нижче за «Барселону» у світовому табелі про ранги, чимало українських уболівальників хотіли стати свідками нової звитяги. Але не так сталося, як гадалося.

 

Дійові особи

До Іспанії «Динамо» прибуло практично в бойовому складі. У запасі на гру навіть значилися Тарас Михалик та Артем Кравець, які давненько не виходили на поле через проблеми зі здоров’ям. Після матчу Валерій Газзаєв зізнався, що збирався випустити Артема на поле, але так і не зважився. У Києві залишився півзахисник Олександр Алієв, який напередодні зіграв десять хвилин проти «Зорі».

У каталонців найбільшою втратою був нападник Тьєрі Анрі, котрий, утім, у цьому сезоні взагалі ще не забивав. Але француза в команді Хосепа Гвардіоли є кому замінити, тому господарі не надто переймалися його відсутністю. На підсилення атакуючої ланки «синьо­гранатових» з’явився Андрес Іньєста — зараз він небезпечніший за Анрі.

Гра без м’яча

Першу десятихвилинку українці відбігали доволі жваво. Атаки на ворота Олександра Шовковського чергувалися з контрвипадами до володінь Віктора Вальдеса. Перший більш­менш небезпечний момент створили саме наші: у метушні біля воріт «Барселони» м’яч відскочив під ногу Огнену Вукоєвичу, удар якого прийшовся повз ворота.

І тут же динамівці пропустили: після «обрізки» Маграо рейд Мессі правим флангом закінчився не надто складним ударом якраз у той кут воріт, що прикривав Шовковський. Голкіпер, який є одним із двох учасників перемог 12річної давнини, із завданням не справився.

І тут почалось. Перевага господарів стала вражаючою — на полі було видно тільки одну команду. Що й казати, якщо станом на кінець першої половини гри «Динамо» володіло м’ячем лише 28 відсотків ігрового часу. У другому таймі цей показник збільшився лише на три відсотки.

Після першого голу склалося враження, ніби «Барселона» почала чергову атаку, яка не припиняється хвилин 20, — настільки рідко «білосині» володіли м’ячем. Перехоплення одразу супроводжувалось пресингом кількох іспанців, після чого гості втрачали м’яч.

Про пріоритети

Чи не єдиною світлою плямою на цьому тлі став момент Мілевського за рахунку 0:2 на користь чемпіонів Європи: захисник «Барси» невдало робив скидку на воротаря, українець перший був на підбиранні й перекидав Вальдеса — трішки вище воріт. У цьому зіткненні Артем отримав пошкодження, але таки продовжив гру.

Українці свій гол таки забили, однак Вукоєвич зробив це з положення «поза грою».

Трохи раніше перевагу господарів різким ударом із 16 метрів подвоїв Педро Родрігес, який так любить дошкуляти українським клубам (місяць тому він забив «Шахтарю» у Суперкубку УЄФА). «Динамо» ж за весь матч так і не завдало жодного «офіційного» удару в площину воріт Вальдеса.

Тепер українцям, якщо вони збираються проходити до наступного раунду Суперліги, потрібно брати очки в поєдинках проти «Інтера». Те, що це цілком можливо, продемонстрував «Рубін», який упродовж двох таймів «возив» чемпіонів Італії на власному полі: міланцям пощастило, що вони взяли в Казані очко. А якщо динамівці могли впевнено здолати росіян, то чому б їм не потягатися з італійцями?

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 2й тур. Група F

«Рубін» (Росія) — «Інтер» (Італія) — 1:1 (Домінгес, 11 — Станкович, 27)

«Барселона» (Іспанія) — «Динамо» (Україна) — 2:0

Голи: Мессі, 26; Педро Родрігес, 76

«Барселона»: Вальдес, Даніель Алвеш, Піке, Пуйоль, Абідаль, Туре (Бускетс, 68), Хаві, Кейта, Іньєста (Педро Родрігес, 46), Мессі, Ібрагімович (Жеффрен, 85)

«Динамо»: Шовковський, Вукоєвич, Єременко, Гусєв (Нінкович, 86), Маграо (Бетао, 73), Юссуф (Гіоане, 46), Хачеріді, Алмейда, Шевченко, Мілевський, Ярмоленко

Попередження: Маграо, 37; Алмейда, 55

Суддя — Кейперс (Голландія)

Барселона, стадіон «Камп Ноу», 68 221 глядач.

 

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Барселона» 2 2 0 0 20 4

2. «Динамо» 2 1 0 1 33 3

3. «Інтер» 2 0 2 0 11 2

4. «Рубін» 2 0 1 1 24 1

 

ПІСЛЯМОВА

Хосеп Гвардіола , головний тренер «Барселони»:

— Статистика свідчить, що перемогти двічі поспіль у Лізі чемпіонів практично неможливо. У нас сьогодні були проблеми, тому що ми не дуже добре атакували. Але пощастило, що у відмінній формі Хаві та Пуйоль. «Динамо» є хорошою командою. Шанси киян на вихід із групи досить серйозні, адже попереду ще достатньо матчів.

Даніель Алвеш, захисник «Барселони»:

— Ми грали без командної швидкості, але контролювали перебіг подій. Ми дали українцям забагато шансів, аби забити м’яч — у Лізі чемпіонів це неприпустимо. Наступного разу суперникові може пощастити більше, й він реалізує ці моменти. Враховуючи амбіції команди, наша оборона мусить серйозно додати, аби вийти на рівень атаки клубу.

Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»:

— «Барселона» зіграла просто у фантастичний футбол. Ми виступаємо в такому складі два місяці, каталонці ж — п’ять років. По­іншому діяти ми не змогли. Але за рахунок контратак на щось розраховували, мали нагоди забивати. Для нашої молоді такі матчі є чудовою школою для підвищення свого рівня.

Андрій Шевченко, нападник «Динамо»:

— «Барселона» дала нам урок, із якого потрібно взяти все найкорисніше. Попереду в нас гра проти «Інтера», яка може стати вирішальною на груповому етапі. Потрібно спокійно, без паніки підготуватися до цієї команди, аби отримати потрібний результат.