Росте масло на городі...

30.09.2009

Після численних випадків отруєння Держспоживстандарт вирішив перевірити якість молочних продуктів: за два місяці зроблено 70 аналізів молока, масла, морозива (усього в Україні випускають близько 500 найменувань цієї продукції) — близько 60 відсотків продуктів порушували стандарт. «У 44 зразках були виявлені консерванти, штучні барвники та рослинні домішки, які не передбачені нормативною документацією», — повідомив «УМ» керівник прес–служби «Держспоживстандарту» Олег Хомин.

Так, у морозиві «Пломбір», яке повинно містити лише молочні жири, було виявлено жири рослинного походження. «При цьому деякі зразки перевіреного морозива містили до 90 відсотків таких жирів. Зокрема, це морозиво на молочній основі «Пломбір Справжній» (торгова марка «Світайс», місто Рівне), морозиво на молочній основі пломбір двошаровий з ароматом полуниці та ванілі «Геркулес», а також морозиво на молочній основі «Пломбір» (ЗАТ «Геркулес», місто Донецьк)», — відзначив представник «Держспоживстандарту».

Також рослинні жири були виявлені й у вершковому маслі. Наприклад, продукція торгової марки «Щодня» та масло солодковершкове селянське «Прилуцьке» містили приблизно 30 відсотків немолочних жирів, а солодковершкове селянське масло «Дві корівки» — близько 25 відсотків. Тоді як у перевіреній сметані торгової марки «Щодня» молочних жирів узагалі не виявилось!

Додаючи рослинні домішки, виробники здешевлюють собівартість продукту. «Вони використовують дешевшу сировину, проте вироблену з неї продукцію продають за цінами якісної продукції, виготовленої з дорожчої сировини», — зазначив начальник Науково–дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович.

Наприклад, так зване вершкове масло з рослинними жирами продають за ціною масла, виробленого з молочних жирів. Оскільки останнє, звісно ж, коштує дорожче. При цьому «масло із рослинними жирами навіть називати маслом не можна, оскільки це — спред», — додає він. Однак перевірки виявили й інші порушення. Зокрема у глазурованих сирках, йогуртах, біфідо– та біойогуртах використовували консерванти та штучні барвники. Тоді як на їхніх етикетках правдиву інформацію не зазначали.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>