Якщо у місті Бунданун спіткає вас бодун...

30.09.2009

Перейшовши свого часу на одноразову тару з пластику, людство лише зараз почало усвідомлювати, наскільки цей матеріал небезпечний для планети: тут і там валяються порожні ПЕТ–упаковки, і травмуватимуть живу природу вони ще дуже довго, адже період розкладу сміття з пластику — близько півтисячоліття (при тому що паперу, скажімо, — від двох до десяти років). У багатьох країнах природоохоронці агітують за правильне поводження й обмеження обсягу використання пластику. Але то лише слова. А от у австралійському містечку Бунданун, що у штаті Новий Південний Уельс, вчинили кардинально: просто взяли і заборонили продаж води в одноразовій тарі.

Як повідомляє агенція ДПА, це навіть не було рішення влади — мешканці Бундануна (2,5 тис. осіб) самі проголосували за таку заборону. Зауважте — одностайно!

Тепер магазинам дозволено торгувати напоями лише в багаторазових пляшках. Або ж бунданунці можуть набирати воду з чотирьох бюветів. Це не завжди зручно, але городяни пишаються, що перші у світі погодилися на таку жертву заради захисту навколишнього середовища.