Бронзовий вік

26.09.2009
Бронзовий вік

Японка Йошида (ліворуч) стала семиразовою чемпіонкою світу. (Фото Рейтер.)

Четвер на світовому форумі борців у Хернінгу був єдиним суто жіночим днем. Панянки виявляли найкращих у трьох вагових категоріях. Українки «відхопили» одну нагороду, знову — бронзову, причому зовсім не там, де ми найбільше сподівалися.

Чи не головною фавориткою «синьо–жовтих» у Данії вважали чинну чемпіонку Європи львів’янку Наталію Синишин. Але жеребкування у ваговій категорії до 55 кг дивним чином відправило в одну половину турнірної сітки найсильніших спортсменок, тоді як у другій частині дорога до фіналу відкрилася борчиням другого ешелону. Цією «червоною доріжкою» і скористалася азербайджанка Соня Ахмаді, котра у фіналі без варіантів поступилася дворазовій олімпійській чемпіонці Саорі Йошиді — японка не знає гіркоти поразок із 1998 року!

Синишин же в першому колі легко, за півтори хвилини, здолала кореянку Чжи Юн Ум. Проте в 1/8 фіналу галичанка програла, причому на туше, досвідченій румунці Анні–Марії Павел, із якою до цього в очних сутичках мала по одній перемозі.

Після жорсткого «фокусу» з Синишин фортуна повернулася обличчям до підопічних нашого тренера Володимира Євонова в категорії до 59 кг. Ганна Василенко ледь не дійшла до головного фіналу, але обмежилася «бронзою». 23–річна донеччанка лише по два періоди витратила на монголку Баттсетсег, німкеню Балляс і представницю Казахстану Калініну. У півфіналі Ані протистояла полячка Агата П’єтржик, яку раніше перемагали наші Синишин і Харів. Утім досвід партнерок не допоміг Василенко, й вона змушена була визнати поразку. Проте в суперечці за третє місце грамотно здолала канадку Петроч (1:0 і 4:0 за періодами) й уперше в кар’єрі зійшла на п’єдестал чемпіонату світу.

Навряд чи можна було очікувати дива від 19–річної Юлії Остапчук у вазі до 63 кг. Хоча львів’янка й вибила китаянку Жао, успішно протидіяти в чвертьфіналі бронзовій призерці Пекіна–2008, Олені Шалигіній із Казахстану, в неї не вийшло.