«Як перед Другою світовою»

25.09.2009

Днями президент РФ Дмитро Медведєв — на продовження свого «сочинського» відеозвернення — зробив ще кілька заяв з «українського» питання, зазначивши, зокрема, що «досяг своєї мети» тієї відозвою і що «іноді потрібне пряме, чесне звернення без дипломатичного етикету». Оцінюючи стратегію Росії в комплексі, екс–секретар РНБО Володимир Горбулін у своїй статті в «Дзеркалі тижня» навіть припускає існування намірів Кремля розколоти Україну на три частини — центральну з маріонетковим урядом, східну — яка увійде до складу РФ, та західну — незалежну. А останнім часом ще й Америка з новим лідером помітно охолола у ставленні до України, натомість іде на поступки російським інтересам у Європі (згадати хоча б відмову Барака Обами від розміщення системи ПРО у Польщі та Чехії). Де порятунок? «Національні інтереси України в контексті геополітичної стратегії Росії» — такою була тема «круглого столу», організованого вчора в Києві фондом «Демократичні ініціативи» та Інститутом зовнішньої політики при МЗС.

«Росія поводиться, як крокодил, який цілком пожирає свою здобич, — так оцінює політику Кремля Євген Жеребецький, експерт із проблем міжнародної безпеки. — Що робити в такій ситуації? Невже треба відстрілювати крокодилів, щоб уберегти їхню здобич? Звичайно, що ні. Так само й у випадку з Росією. Потрібно відкинути емоції й послідовно захищати інтереси власної держави, а не відхрещуватись від усього на світі чи сподіватись на помилування».

Але питання формування інтересів Української держави як такої досі залишається відкритим для багатьох політичних сил. Та й захищатися проти країни, яка, за словами Бориса Парахонського, віце–президента Центру міжнародної безпеки і стратегічних студій, «стає все більш експансивною та агресивною», слабенькій Україні важко.

«Для США політика Росії більше не має такої великої ваги, як раніше, — зауважує Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики при МЗС України. — Україна випадає з пріоритетів Америки, яка зараз більше зосереджена на внутрішній політиці. А щодо ЄС, то Європа, як колись перед ІІ Світовою війною, зайняла позицію примирення та фактично йде на повідку РФ».

Україні необхідно ініціювати скликання міжнародної конференції за участю держав, які б гарантували її безпеку в нових геополітичних умовах. Таку думку на зустрічі висловив народний депутат від «НУНС» Тарас Стецьків. Ідеться про вже озвучену Президентом Ющенком ініціативу знайти заміну вочевидь застарілому Будапештському меморандуму, підписаному в 1994 році, коли Україна щойно відмовилася від ядерної зброї. Водночас, на думку Стецьківа, ця ідея навряд чи може перейти у практичну площину, доки в Україні триває передвиборча кампанія. У цьому контексті народний депутат зауважив, що ідея реалізації цієї ініціативи повинна стати провідною для наступного Президента.

«Народний самооборонець» також висловив думку, що проміжним підготовчим варіантом такого заходу може стати проведення на неурядовому рівні міжнародної конференції, приуроченої 15–й річниці Будапештського меморандуму.

Ярополк БРИНИХ