Тривожні сигнали імперських амбіцій

25.09.2009
Тривожні сигнали імперських амбіцій

Президент України на головній трибуні світу. (Фото Рейтер.)

Віктор Ющенко повернувся зі Сполучених Штатів, де так і не побачився з президентом Бараком Обамою. Як уже писала «УМ», зустрічей тет–а–тет під час урочистостей із нагоди відкриття чергової сесії Генасамблеї ООН у графіку глави Білого дому й не передбачено, але принаймні потиснути одне одному руки вони з українським колегою планували. Однак Президент України не зміг скористатися запрошенням на прийом, який давав Обама. Виявляється, не тільки у нас під час офіційних заходів, а й у США на засіданні Генасамблеї ООН промовці не гребують перевищенням регламенту. Через те, що спікери, які виступали до нього, значно перебирали відведений їм на виступ час (скажімо, лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі замість 20 хвилин говорив півтори години), Ющенко зійшов на трибуну на дві години пізніше, ніж було заплановано. А відтак на прийом до президента США, який відбувався саме в ті хвилини, не потрапив.

Привітавши представника Лівії Алі Абдуссалама Трейкі з обранням на посаду 64–ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, український Президент зазначив, що промовляє «від імені країни, чия остання п’ятирічна дистанція є винятковою за концентрацією випробувань і прогресу». «Наш демократичний вибір — незворотний, — наголосив Віктор Ющенко. — Як вільний народ ми не сприймаємо жодні форми втручання у внутрішні справи суверенних держав, тиску на них чи вияви авторитарного мислення у міжнародних зносинах». Нагадавши, що незабаром світ відзначатиме 65 років перемоги над фашизмом, В. Ю. закликав усі держави, які пам’ятають його жахи, «не допустити жодного натяку на відновлення тоталітарної ідеології та її похідної — політики імперських амбіцій, що нехтують цінність людського життя і порушують право народів на самостійне національне буття». «Говорю про це, бо відчуваємо тривожні, ожилі сигнали з минулого — від намагання поставити під сумнів саме існування нових незалежних держав до спроб заперечити власний погляд націй на своє минуле і майбутнє, — зауважив Президент. — Україна категорично засуджує і не приймає порушення основоположних міжнародних принципів, у тому числі територіальної цілісності й непорушності кордонів суверенних держав».

Як глава держави, яка добровільно позбулася третього у світі ядерного потенціалу, Ющенко акцентував, що Україна наполегливо розраховує на підтримку постійними членами Ради Безпеки ООН своїх пропозицій про посилення гарантій безпеки неядерним державам і вітає кроки США та Росії щодо нової угоди на заміну договору між СРСР і США про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь від 31 липня 1991 року, термін дії якого завершується цього року.

Україна є і завжди буде надійним партнером ООН у справах миру та безпеки і підтверджує намір здобути членство в Раді Безпеки ООН у 2016—2017 роках, заявив Президент. Ющенко нагадав, що цього року схвалив Стратегію міжнародної миротворчої діяльності України, й запропонував Генасамблеї розглянути додаткові заходи стосовно зміцнення правового захисту учасників миротворчих операцій.

Також глава держави «привітав рішення різних багатосторонніх форумів, спрямованих на боротьбу з глобальною фінансовою кризою, запропонував повернутися до ідеї заснування Ради економічної безпеки ООН.

 

ПЕРЕГОВОРИ

Під час перебування з робочим візитом у Нью–Йорку Віктор Ющенко провів зустрічі з главами деяких держав. Зокрема, з головуючим президії Боснії і Герцеговини Жельком Комшичем, президентами Литовської Республіки — Далею Грібаускайте, Фінляндської Республіки — Тар’єю Халонен та Кіпру — Дімітрісом Хрістофіасом. Окрім того, Ющенко взяв участь в офіційному ланчі від імені Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Пан Кі Муна, мав зустрічі з Головою 64–ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Алі Трейкі.

У рамках участі у 64–й сесії Генеральної Асамблеї ООН т. в. о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій провів переговори з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим. Керівники зовнішньополітичних відомств двох держав обговорили сучасний стан українсько–російських відносин та погодили графік подальших міжміністерських консультацій.