Тупик, із якого не хочеться виходити

25.09.2009
Тупик, із якого не хочеться виходити

Віктор Янукович зібрав фракцію на нараду, але роботу в сесійній залі так і не почав. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашній день знову не приніс радісних новин із парламенту. «Регіонали», які напередодні обіцяли «конструктивно працювати» у сесійній залі, вдалися до звичної практики — заблокували трибуну.

Погоджувальна рада лідерів фракцій завершилася на підвищених тонах. Головна дискусія точилася між спікером Володимиром Литвином і головою Партії регіонів Віктором Януковичем, який нечасто з’являвся в парламенті, але тепер вирішив грюкати кулаком по столу. Ще б пак: скоро вибори, треба проявляти активність.

Піковий момент у дискусії настав тоді, коли Литвин, запропонувавши кілька варіантів виходу з ситуації, звернувся до Партії регіонів: «Голоси (за ухвалення законів про підвищення мінімальних зарплат і пенсій) є. Не розумію, чому депутати не йдуть у зал і не голосують». За повідомленням сайту «Українська правда», Віктор Янукович відповів: «Якщо не розумієте, то запишіть і прочитайте». Литвин обурився і порадив не використовувати такі методи дискусії. «Повчайте своїх дітей і свою фракцію, — знову не стримався Янукович. — Ви такий самий депутат, як я». Після того як Литвин запропонував перенести погоджувальну раду, Віктор Федорович сказав, що збиратися нема сенсу. На тому й розійшлися.

Тим часом народним депутатам від ПР, які є власниками великих підприємств, доводилося виправдовуватися, що вони теж підтримують збільшення соцстандартів. Річ у тім, що прийняття такого закону б’є по кишені магнатів, адже їм доведеться збільшувати заробітні плати. У кулуарах ходили чутки, ніби не всі «регіонали» хочуть голосувати за соціальні проекти, і через це нібито навіть розпалився конфлікт усередині фракції — аж до наміру запорізьких промисловців вийти зі складу партії. Втім на брифінгу В’ячеслав Богуслаєв і Георгій Скудар заявили, що підтримують проект.