Родинним колом

25.09.2009
Родинним колом

У сутичці за «бронзу» Саша Когут дуже хотіла перемогти. (Фото Рейтер.)

П’яте командне місце посіли наші чоловіки — борці вільного стилю на чемпіонаті світу в Хернінгу, задовольнившись двома бронзовими відзнаками. Попереду українців розташувалися збірні Росії, Азербайджану, Ірану та Туреччини. Позавчора чоловіча частина турніру завершилася змаганнями в ваговій категорії до 74 кг.

За «синьо–жовтих» у цій вазі тривалий час виступав Ібрагім Алдатов, який нині перейшов у наступну категорію. У Данії ж його місце зайняв представник Дніпропетровська Гія Чіхладзе. У першій сутичці він підніс приємний сюрприз, здолавши 2:1 за періодами семиразового переможця Панамериканських ігор кубинця Івана Фундору. Але в 1/8 фіналу сил на чемпіона Азії–2008, корейця Чо Бюн Квана, у 23–річного Чіхладзе не вистачило.

Натомість у жіночій частині турніру, де в середу визначилися призери у двох вагових категоріях, Україна отримала одразу дві медалі. Змагання в найлегшій вазі до 48 кг нагадували львівські «розборки». У нашій збірній уславлену Ірину Мерлені, яка зараз відпочиває від спорту і більше захоплюється танцями, доволі успішно замінила 24–річна Людмила Балушка. У стартових сутичках вона здолала дворазову призерку чемпіонатів Європи румунку Добре та німкеню Шеллін. А от у чвертьфіналі львів’янка наштовхнулася на свою землячку Марію Стадник — дружину Андрія Стадника. Щоправда, дворазова чемпіонка континенту й бронзова призерка Пекіна–2008 представляє... Азербайджан. У доволі відкритій боротьбі удача посміхнулася українці із Закавказзя.

У півфіналі Ма­річ­ка зійшлася вже не просто з землячкою, а ще й родичкою — сестрою чоловіка Яною Стадник, яка нині виступає під британським прапором. Здолавши Яну, Марія перемогла у фіналі росіянку Орзак і принесло «золото» Азербайджану. А Балушка в дуелях за бронзову медаль спочатку поборола білоруску Гурович, а потім і Яну Стадник, уперше ставши призеркою світового форуму.

Відзначилася цьо­го дня ще одна львівська підопічна тренера Руслана Савлохова. 21–річна Олександра Когут, двічі здобувши «бронзу» на європейських форумах, тепер зійшла на третю сходинку п’єдесталу і «на світі» в категорії до 51 кг. Хоча Са­ша й поступилася спочатку представниці КНДР Кум Ок Хан, у втішних сутичках вона перемогла полячку За­сіну й молдаванку Буду.

Учора й сьогодні жінки продовжили свій турнір, а у вихідні медалі розіграють борці греко–римського сти­лю.