Продати — і край!

24.09.2009

ОПЗ досі не знято з переліку об’єктів, що підлягають приватизації, бо Фонд держмайна… не отримував жодних документів, які забороняють приватизацію заводу. «На сьогодні у Фонді відсутні судові ухвали, які забороняють проводити конкурс по Одеському припортовому, про існування якихось позовів ми дізнаємося з преси», — сказав виконувач обов’язків голови Фонду Дмитро Парфененко. Фонд, за його словами, визнає лише ту судову ухвалу про заборону проведення конкурсу, яку буде доставлено судовим виконавцем.

Решту рішень судів про заборону приватизації пан Парфененко спростовує. Мовляв, черкаський «Азот» відкликав свій позов, і суддя виніс ухвалу про скасування заборони конкурсу. А у вівторок «Фонд масово атакувала Валентина Семенюк». «Вона вимагала у мене під розписку прийняти судову ухвалу, яка забороняє проводити конкурс. Валентина Петрівна попередила, що у мене будуть проблеми, якщо я цього не зроблю», — сказав Дмитро Парфененко. Втім позов Семенюк–Самсоненко «не був розглянутий». «Відбулося одне засідання, на якому суддя Келеберда взяв відвід і пішов на лікарняний», — додав він.

Учора Київський окружний адміністративний суд ще раз призупинив конкурс із продажу більш як 99 відсотків акцій Одеського припортового. На цей раз — через позов компанії «ДніпроАзот». Суд заборонив Фонду державного майна проводити торги і допускати до участі в них ТОВ «Азот–сервіс» — до розгляду справи 7 жовтня.

І поки компанії–учасники майбутніх торгів судяться, керівництво області закликає ще раз зважити всі «за і проти». «Сьогодні місто Южний утворено на базі двох підприємств — Одеського припортового заводу і порту «Южний». Якщо через рік новий власник поставить ОПЗ на рекон­струкцію, то більш ніж 10 тисяч працівників стануть безробітними. Де вони стануть шукати допомогу, під стінами Кабміну? — зауважив голова Одеської обласної державної адміністрації Микола Сердюк. — Із 100 випадків приватизації підприємств за часи незалежності України у 99 випадках інвестор не виконав своїх зобов’язань, і насамперед — соціальних. Держава не зможе впливати на цю ситуацію».

Однак, незважаючи навіть на «соціальний фактор», чиновники продовжують готуватись до проведення конкурсу. Тим паче що з 13 претендентів залишилось троє: компанія, яку пов’язують із російським «Сибуром» (за яким стоїть «Газпром»), компанія російського бізнесмена Костянтина Григоришина і фірма «Нортіма», що належить українським бізнесменам Ігорю Коломойському та Олександру Ярославському.

Із числа претендентів відсіялися десять компаній, у тому числі фаворит — концерн, що складається з норвезької Yara International ASA, лівійської LIA і польської Kulczyk Holding SA. «Більшість учасників злякалися ситуації з указом Президента. Вони розуміють, що будуть суди і завод у них можуть відібрати», — пояснив екс–голова Фонду держмайна Михайло Чечетов.

І недарма злякались, адже навіть якщо уряд, порушуючи закон, все–таки проведе приватизацію заводу — її результати будуть скасовані. «Ті закулісні домовленості, які відбуваються навколо ОПЗ, — це моя серйозна претензія до того, що урядом підготовлено неконкурсну неринкову неконкурентну приватизацію цього об’єкту», — сказав Президент України Віктор Ющенко. «У будь–якому разі кроки, які будуть вжиті 28–29 вересня щодо незаконної приватизації ОПЗ, будуть скасовані», — наголосив Президент.