А Вона, а Вона...

24.09.2009
А Вона, а Вона...

Фото 1999 року: на ньому пані Лідія, вочевидь ще не Вона.

Перша спроба створити для Юлії Тимошенко конкурентку її, жіночої, статі — «технічну кандидатку» на президентських виборах — виглядає як анекдот.

«Партія «Селянська Україна» збирається висунути кандидатом у президенти свинарку Лідію Степанівну Вона», — так звучить новина, яку позавчора ввечері повідомив сайту «Українська правда» нікому доти не відомий лідер партії Михайло Притула. За словами вождя «Селянської України», Лідія Вона працює старшою свинаркою КСП «Іршики», а у президенти її посунули учасники зборів Старокостянтинівського осередку Хмельницької обласної організації партії, що відбулися 21 вересня в Іршицькій сільраді.

 

Увага на груди: розмір — не шостий!

«Лідія Вона — достатньо симпатична, скромна, миловидна жінка зі слов’янським обличчям, десь шостим розміром грудей, 38 років», — нахвалює Притула свою кандидатку, називаючи головною проблемою для її участі у виборах потребу зібрати 2,5 млн. грн. застави.

«Наш основний конкурент — Тимошенко. Дві жінки — це дуже серйозна схватка буде, але ми знаємо, що Вона переможе, тому що вона і не в таких свинарниках наводила порядок», — свідчить лідер партії. Він розповів, що учасники зборів зазначали: «По всій Україні хтось дуже влучно розвісив бігборди «Вона працює», бо всі ми знаємо, що свинарка КСП «Іршики» Лідія Степанівна Вона дійсно працює краще за всіх».

«Лідія Степанівна Вона живе в Іршиках десять років, працює на агропромисловому підприємстві, де завідує фермою з вирощування свиней, їздить туди на «Форді» Fusion, який придбала два роки тому, — сказав голова «Селянської України» в коментарі газеті «Сєгодня» і додав: — Ми самі вирішили скласти конкуренцію БЮТ і використати їхнє ж гасло. Вони ж не за свої гроші оплачують рекламу — це десятки мільйонів, які експропрійовані в народу України».

Сама Вона позавчора ввечері встигла дати коментарі сайту «УП» і двом київським газетам, підтвердивши бажання балотуватися. «Всі ті, хто зараз у політикумі, вважають, що ми повинні ще раз їм повірити, але вони достали нас. Достали своєю брехнею», — наводить «УП» слова Лідії Вони.

Із відмінюванням Вони — велика проблема, як, утім, і з самим прізвищем. Очевидно, що на «свинарку» (?) вибір упав саме завдяки її «співзвучності» із головним передвиборчим гаслом Юлії Тимошенко. У коментарі «Газєтє по–кієвскі» пані Лідія сказала, що прізвище дісталося їй від колишнього чоловіка–військового, й ніби мимоволі обмовилася: «Нова. Н–о–о–о–ва, наголос на першому складі... Ой, Вона, правильно буде Вона!».

І свою біографію Вона викласти якось не спромоглася: буцімто вчилася в якомусь інституті, а чому і як потрапила на свиноферму — неясно... Зате надала журналістам фотографію, але ще з 1999 року.

До речі, розмір бюсту Вони — зовсім не шостий, як казав Притула. Словом, загадкова історія.

 

ПОШУКИ

«Вона таки змінила прізвище...»

Розгадувати загадку вчора взялася «УМ». У коментарі нашій газеті голова «Селянської України» Михайло Притула був уже значно стриманішим, зауваживши, що наразі немає рішення з приводу висунення Вони — є лише «ініціатива регіонального осередку». А остаточне рішення щодо участі у виборчій кампанії буде прийнято на найближчих загальнопартійних зборах.

Варто зауважити, що «Селянська Україна» хоч і постала ще в 1999 році, але досі не брала участі в жодних виборах загальнонаціонального рівня. Хоча, певно, створювалася саме як «технічна» партія, бо раніше мала назву «Комуністична партія (трудящих)».

Сама «новоспечена кандидатка», яка переживає неабияку цікавість до своєї особи, теж уже не поспішає загострювати власні президентські амбіції. «Щойно я поспілкувалася з журналістами, всі, кому не ліньки, почали втручатися в моє особисте життя, буквально порпатися в моїй білизні. Мені це дуже неприємно, зрештою для брудної білизни у мене є пральна машина, тому до 19 жовтня (?) я не маю наміру говорити на цю тему», — сказала «УМ» пані Лідія.

«УМ» спробувала поспілкуватися з односільчанами Лідії, але виявилось, що ніхто з мешканців Іршиків не знає про існування такої громадянки! Немає відповідних записів і в сільраді та паспортному столі Старокостянтинівського району. КСП «Іршики» теж не існує, і нема там жодної «свинарки на «Форді». Ба більше — у сільраді спростували повідомлення пана Притули про те, ніби там відбувалися якісь політичні збори.

А Вона зацікавила й правоохоронців — міліція провела перевірку і з’ясувала, що громадянки з такими даними на Хмельниччині не зареєстровано. Водночас Лідія Семенівна (не Степанівна) Вона зареєстрованана Чернігівщині.

Згодом Михайло Притула визнав, що жінка змінила прізвище, бо «жінки часто це роблять, особливо у зв’язку зі зміною сімейного стану».

Тепер цікаво, чи матиме історія з кандидаткою Воною продовження. Точніше, чи знайдуться гроші у спонсорів із невідомого табору, аби розкручувати «інше» втілення бренду «Вона». Хоча, можливо, насправді це БЮТ так намагається привернути увагу до гасла «Вона — працює»?