Друг за викликом

24.09.2009

Сюжет про затятого парубка, який заради прихильності партнера по бізнесу «бере напрокат» на кілька днів «дружину й дітей», або про самотню маму, що на день народження дитини викликає актора зіграти роль її тата, — не новий. Але, виявляється, таке буває не тільки в кіно. Як пише британська газета «Гардіан», у Японії дедалі більшою популярністю користуються агенції, що «здають в оренду» фальшивих друзів і родичів. За останні вісім років кількість таких закладів подвоїлася, і тепер їх налічується десять. У штаті найбільшої фірми працює понад тисячу осіб.

Службовці такої агенції приходять до клієнтів на весілля, поминки, дитячі дні народження та інші заходи, представляючись іншим гостям близькими друзями чи родичами замовника. Так людина може приховати від інших свою самотність. Ті, хто не хоче, аби знайомі дізналися про їхнє звільнення, замовляють агента на роль шефа. Можна найняти «коханку», «дружину» й навіть дорослу «доньку» або «сина», адже в житті трапляються різні ситуації.

Послуги одного актора коштують 15 тисяч ієн (близько 160 доларів). Але якщо клієнт зажадає, щоб «друг» заспівав караоке або сказав винуватцю свята натхненний тост, доведеться викласти трохи більшу суму.