Бронзова реабілітація

24.09.2009
Бронзова реабілітація

Василь Федоришин (згори) таки виборов медаль чемпіонату світу. (Фото з архіву «УМ».)

Українські борці привчили своїх уболівальників, що на кожному престижному форумі здобувають по кілька медалей. Скажімо, з останніх Олімпійських ігор «вільники» привезли чотири нагороди, ще одну додали «греко–римляни». З інших видів спорту п’ять відзнак у Пекіні змогли здобути лише легкоатлети. Радує, що серед борців існує здорова конкуренція за місце у збірній, яка не дозволяє спочивати на лаврах призерам чемпіонатів світу й Європи. Усе це налаштовує на приємні новини з данського міста Хернінг, де триває черговий борцівський світовий форум.

У перший день змагань підопічні Руслана Савлохова зупинилися за крок до медалей. Але, як виявилося, двом українцям у сутичках за бронзові нагороди завадили проблеми зі здоров’ям. Срібний призер Олімпіади–2008 у вазі до 66 кг, львів’янин Андрій Стадник, навіть із травмованою рукою дійшов до малого фіналу, що вже можна вважати проявом високого класу. А володар «срібла» юніорського Євро–2009, 20–річний «вискочка» з Києва Микола Айвазян (55 кг), травмувався в 1/8 фіналу, що не дозволило йому розраховувати на медаль. У вазі до 96 кг срібний призер світової першості серед юніорів Валерій Андрійцев у першій же сутичці поступився білорусу Шейкову, причому втретє поспіль у кар’єрі.

Утім позавчора ввечері «вільники» таки реабілітувалися. Нарешті здобув першу медаль «на світі» триразовий чемпіон Європи, срібний призер Пекіна–2008 Василь Федоришин. Як зізнавався нинішній киянин перед поїздкою до Данії, він відчував певну втому після виступів за іранський і німецький клуби, але все одно небезпідставно розраховував на медаль у категорії до 60 кг.

Спочатку уродженець Калуша зламав спротив іспанця Санчеса, канадця Азербайджані, казаха Мухтарбекулі, а в півфіналі зустрівся з головним суперником — росіянином Бесіком Кудуховим, котрий до цього виступав у вазі до 55 кг. І хоча Василь не думав, що той може піднести йому сюрприз, результат на табло виявився на користь представника Росії (згодом він виграв «золото»). У напруженій сутичці за «бронзу» Федоришину вдалося здолати чемпіона світу–2006 — іранця Саєда Мохаммаді.

Почин Василя підтримав дворазовий призер світових першостей у вазі до 74 кг Ібрагім Алдатов. Харків’янин після Олімпіади перейшов у категорію до 84 кг і вже тут отримав бронзову відзнаку світової першості. На старті Ібрагім переміг ізраїльтянина Колесникова й кубинця Саласа, але у півфіналі поступився міцному узбекові, дворазовому призеру і новому чемпіону — Сохієву. Утім третє місце Алдатов залишив за собою, впевнено здолавши у двох періодах таджика Абдусоломова.

Не пощастило з жеребом Василю Тесминецькому. Ледь перейшовши в найважчу категорію (до 120 кг), він одразу потрапив на бронзового призера Пекіна, казаха Муталімова, й у впертій сутичці поступився за періодами — 0:2 і 0:1.