Лідери у великому місті

22.09.2009
Лідери у великому місті

Генеральна Асамблея ООН скликає гостей на серйозну розмову.

З нагоди офіційного відкриття 64–ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка стартувала 15 вересня, у штаб–квартиру ООН з’їхалася рекордна кількість світових лідерів — більше ста. Найважливішою частиною роботи сесії стане загальнополітична дискусія за участі глав держав та урядів, а також міністрів закордонних справ, що триватиме з 23 по 30 вересня. Участь у ній візьме і Президент України Віктор Ющенко, який відбув до Нью–Йорка з робочим візитом.

Як повідомляє прес–служба глави держави, програма візиту передбачає, окрім участі у заходах, що відбудуться в рамках сесії, низку двосторонніх зустрічей Ющенка з керівниками іноземних держав та організацій, зокрема, лідерами Бразилії, Литви, Фінляндії, Швеції. Також заплановані зустрічі Президента України з представниками американських ділових кіл, української та єврейської громад, політиками, експертами. Окремі переговори В.Ю. планує провести з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Расмуссеном і керівником Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Жаком Дюфом. Не виключена й зустріч із президентом США Бараком Обамою, проте в офіційній програмі її поки що немає.

Як зазначається у повідомленні прес–служби, «Президент України ухвалив рішення відвідати США з огляду на універсальність міжнародного майданчика у Нью–Йорку».

У перший день загальнополітичної дискусії з трибуни Генеральної Асамблеї ООН виступлять президенти США, Франції, Росії та Ірану, а також лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі. Віктор Ющенко та президент Грузії Михаїл Саакашвілі матимуть слово наступного дня. Український Президент поінформує світову спільноту про пріоритети внутрішньої та зовнішньої політики України, хід демократичних перетворень у нашій державі. Також Ющенко говоритиме про мир і толерантність, вшанування пам’яті жертв фашизму та Голодомору в Україні 1932—33 років.

В інтерв’ю інформаційній агенції «Блумберг» напередодні візиту Президент України розповів, що спробує попередити свого американського колегу Барака Обаму про небезпеку, яку досі несе для Європи минулорічна атака Росії на Грузію. За словами Ющенка, «те, що сталося в Грузії — це не проблема Грузії, це проблема ЄС», бо «втрата Грузією недоторканності кордонів означає, що те саме може відбутися в Європі». «Ми всі стали більш вразливими». Ющенко наголосив, що Україна має вступити до НАТО, аби захистити свої кордони.

 

ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ

У рамках Генасамблеї в штаб–квартирі ООН відбудуться кілька представницьких форумів, у тому числі й на найвищому рівні. У зв’язку з прибуттям до Нью–Йорка великої кількості державних керівників у місті посилили заходи безпеки. Поліція «Великого Яблука» переведена на режим жорсткішого патрулювання, особливо в районі Манхеттена, де розташована штаб–квартира ООН та готелі, в яких мешкають високі гості. У цьому районі повністю перекриті для руху ділянки 49–ї та 50–ї вулиць, а до 25 вересня поліція обіцяє збільшити кількість перекритих вулиць. Мета цих заходів — попередити можливі теракти.