Нова хвиля із Цюриха

22.09.2009
Нова хвиля із Цюриха

Олексій Ботвінов. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

У найбільшого ньюс­мейкера цього сезону — Одеського національного академічного театру опери та балету — нові кадрові призначення. Посаду художнього керівника цього закладу запропонували обійняти одеситу, який довгий час жив і працював у Німеччині та Швейцарії, Олексію Ботвінову. Новину сам Ботвінов повідомив «УМ» минулої п’ятниці. «Посаду мені запропонувало нове керівництво театру, а також управління культури міста й області, — поділився Олексій Ботвінов. — Для мене це було великою несподіванкою, тому кілька днів я обдумував пропозицію і вирішив погодитися. Зараз дав згоду і займаюся роботою у цьому напрямі». Деталі щодо підписання контракту та терміну його дії музикант не повідомив, проте поділився планами й напрацюваннями. Новими режисерами–постановниками в Одеському оперному театрі будуть польський режисер Кшиштоф Зануссі, керівник балету Цюріха Хайнц Шперлі, чеський хореограф Їржі Кіліян, постановник Крістіан фон Гьотц. «У своїх проектах я намагаюся робити так, щоб це було цікаво і професіоналу, і непідготовленому глядачеві. Адже на Заході опера й балет динамічно розвиваються, вони цікаві й сучасні, з новими технологіями та ідеями», — додав музикант. (Інтерв’ю з видатним піаністом про секрети його творчої лабораторії читайте у п’ятничному номері «УМ»).

Олексій Ботвінов народився 1964 року в Одесі. Закінчив Одеську консерваторію, був лауреатом багатьох всесоюзних конкурсів. На початку 1990–х Ботвінов виїхав у Європу, де живе й працює дотепер. Нещодавно Ботвінов давав безкоштовний концерт під відкритим небом у Києві на Софіївській площі.

Нагадаємо, що влітку в Одеській опері розгорівся «директорський» конфлікт, у який втрутилася Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко: на посаду керівника театру замість Сергія Проскурні вона призначила Анатолія Дуду.