НОВИНИ ПЛЮС

22.09.2009

2012: кризи як не було

Через кризу спад внутрішнього валового продукту за підсумками 2009 року становитиме 10—12 відсотків. Проте вже до кінця 2012 року українська економіка відновить докризові показники, — пообіцяв міністр економіки Богдан Данилишин в інтерв’ю агентству Reuters.

«Позитивні тенденції в економіці вже почалися, і до кінця 2009 року вони посиляться. Очікується, що за підсумками I півріччя 2010 року ми вже будемо мати позитивний результат: ВВП зросте на 3,7 відсотка», — переконаний міністр.

Експерти, ж у тому числі й міжнародні, називають прогнози міністра трохи оптимістичними. «У першому кварталі економіка країни скоротилася на 20,3 відсотка, а в другому — на 18%. Через те, що різкий спад економіки почався в ще в третьому кварталі 2008 року, база порівняння дозволить очікувати різкого скорочення темпів спаду ВВП. Проте спад буде дещо більшим за міністерські прогнози і становитиме в межах 13—14 відсотків», — вважають експерти.

Водночас аналітики Світового банку, за підсумками року, очікують спад ВВП України на рівні 15 відсотків, тоді як у Міжнародному валютному фонді — на рівні 14 відсотків.

Відлік пішов!

У інвесторів банків «Арма», «Дністер», Банк регіонального розвитку, «БІГ Енергія» та Трансбанку є десять днів, щоб виконати взяті на себе зобов’язання і перерахувати до проблемних установ необхідні кошти — пише газета «Дело» з посиланням на начальника управління кризового менеджменту НБУ Юрія Петрова. За його словами, у цих банках є інвестори, але поки вони не виконують взяті на себе зобов’язання.

«До першого жовтня доля цих банків буде вирішена: або інвестори справді виконують умови і працюють, або банки будуть передані на ліквідацію», — безапеляційно заявив Юрій Петров. Шанси на те, щоб вкластися у встановлені Нацбанком дедлайни, у згаданих проблемних фінустанов різні, зазначає видання.

Наприклад, потенційні інвестори банку «Арма» — групи компаній «Петрус» і «Гамма» — зобов’язалися вкласти в цей банк 90 мільйонів гривень, але поки що не виконали обіцяного. У банку «Дністер» три тижні тому змінився тимчасовий адміністратор і поки що він лише оцінює ситуацію в банку.

Ситуація в Трансбанку трохи краща: новий інвестор — мале колективне підприємство «Цілитель» — вже почав заводити гроші, правда, лише третину від запланованих. А ось банк «Столиця», куди тимчасова адміністрація увійшла 20 липня, вже знайшов інвестора. «В «Столиці» інвестор підписав програму фінансового оздоровлення, і вже є перші кроки щодо внесення грошей», — розповів представник НБУ.