Віртуальна реальність

22.09.2009

Офіційна статистика щоквартально звітує про покращення життя українців. Проте від регулярного зростання цифр у доповідях чиновників українці багатшими не стають: усі «надбавки» з’їдає інфляція. Через неї реальні зарплати поменшали на 10 відсотків, а прожитковий мінімум — аж на 15, підрахували у Рахунковій палаті України. Причому найбільше падіння відчули жителі промислово розвинених регіонів — інфляція там традиційно вища, ніж у середньому по країні.

На папері все виглядає гладко: у січні мінімальна заробітна платня становила 605 гривень, а з червня її підвищили до 625. «Тож, порівняно із січнем, її розмір номінально підвищився на 3,3 відсотка. Проте з урахуванням інфляції він знизився майже на п’ять», — повідомили в Рахунковій палаті. Така ж ситуація і з пенсіями: в теорії вона збільшилась на півтора відсотка, проте в житті — упала на 6,5.

Із прожитковим мінімумом урядовці вирішили не гратись у «зростання» і просто «заморозили» його на рівні жовтня 2008 року — у 626 гривень. Однак все ж через інфляцію за останні дев’ять місяців і цей показник реально знизився — майже на 15 відсотків.

Тих же, хто вирішив знайти додатковий заробіток, чекає ще один неприємний сюрприз — знайти роботу стало складніше. Адже якщо в червні минулого року на одне робоче місце претендувало три особи, то цього року «конкурс» зріс аж до дев’яти.

Погіршення рівня життя спровокували самі можновладці: в держбюджеті заклали показник інфляції лише 9,5 відсотка. «Такий показник є заниженим. Адже за перше півріччя поточного року споживчі ціни зросли на 8,6 відсотка. А до кінця року зростання цін на споживчому ринку перевищить усі 15 відсотків», — прогнозують фахівці Рахункової палати. Тож реальний показник інфляції буде значно вищим.

Експерти попереджають, що спровокувати подальше неконтрольоване зростання цін і погіршення життя може підвищення соціальних виплат — традиційна «передвиборча» практика політиків. Адже реальних грошей для втілення цих обіцянок в життя немає. Таким чином, чиновникам доведеться банально додрукувати пару мільярдів гривень. А це в свою чергу призведе до подальшого зростання інфляції.