Билися, та не пробилися

22.09.2009
Билися, та не пробилися

Бойового запалу в Сергія Бубки (ліворуч) вистачило лише на парну зустріч із Сергієм Стаховським. (Фото Рейтер.)

Недарма спортсмени підкреслюють, що командні змагання суттєво відрізняються від індивідуальних. Насамперед — з погляду психології. Коли ти знаєш, що граєш не лише за себе, а й за «тих хлопців», то відчуваєш значно більшу відповідальність. А якщо ще й турнір проводиться на рівні збірних, мусиш усвідомлювати: за тобою стежить уся країна. Імовірно, саме таким особливим командним духом можна пояснити злет української чоловічої збірної в Кубку Девіса. Адже гравців рівня Андрія Медведєва у нас зараз немає: перша ракетка країни, Сергій Стаховський, у рейтингу професіоналів посідає лише 147–й рядок.

Тривалий час — до початку минулого року — ми теліпалися в ІІ Євроафриканській зоні (третьому за рангом дивізіоні). Утім три перемоги над Єгиптом, Ірландією й Португалією підняли нас на рівень вище. А березневий розгром британців у Глазго дозволив «синьо–жовтим» претендувати на потрапляння до Світової групи — когорти 16 елітних збірних. Для цього треба було подолати у «плей–оф» бельгійців на їхній території. У квітні 2006–го українці вже мірялися силами з «червоними дияволами» в Києві, але безуспішно — 1:4. Не вдалося здолати опонентів і нині, хоча тепер боротьба точилася «до останнього набою».

Якщо поглянути на рейтинг АТР, то перевага господарів мала б бути беззаперечною. Найнижчий за зростом професіонал у світі (162 см), Олів’є Рохус, нині посідає 82–й рядок табелю про ранги, його брат Крістоф — 87–й, Стів Дарсіс — 94–й, і лише 29–річний Хав’єр Малісс дещо здав позиції і зараз є 152–м. Проте на ґрунтових кортах Шарлеруа підопічні Ореста Терещука дали справжній бій бельгійцям і тримали інтригу до завершальної гри третього дня зустрічі. Та все ж у підсумку змушені повернутися до І Євроафриканської зони.

Після п’ятничних програшів Іллі Марченка (221–го в світі) та Стаховського настрій у наших був далеко не найкращий. Утім у суботу перевірений дует Сергіїв — Стаховського й Бубки — вирвав перемогу в досвідчених Малісса й Олів’є Рохуса. Показовим є те, що гості двічі виявлялися кращими на тай–брейках. Коли ж у неділю наш перший номер у п’яти сетах здолав Малісса, для бельгійців запахло смаженим — рахунок став 2:2.

Але долю путівки до еліти на користь господарів доволі легко вирішив Дарсіс, котрий нині перебуває чи не в найкращій формі з усіх учасників двобою. 22–річний син президента НОК України Сергій Бубка спромігся взяти в нього лише три гейми. Утім оптимізму нашим шанувальникам тенісу матчі у Шарлеруа явно додав. Будемо чекати на продовження.

 

 

ТАБЛО

Матч «плей–оф» Світової групи

Бельгія — Україна — 3:2

К. Рохус — Марченко — 6:3, 6:4, 3:6, 6:2

Дарсіс — Стаховський — 6:2, 6:3, 6:4

Малісс/О. Рохус — Бубка/Стаховський — 6:7, 6:3, 4:6, 6:7

Малісс — Стаховський — 3:6, 6:3, 6:0, 1:6, 3:6

Дарсіс — Бубка — 6:2, 6:1, 6:0

* * *

Світова група. Півфінали. Хорватія — Чехія — 1:4, Іспанія — Ізраїль — 4:1.

* * *

У чвертьфіналі хардового турніру WTA в Гуанчжоу (Китай) донеччанка Ольга Савчук поступилася японці Аюмі Моріті (7) — 3:6, 4:6.