НОВИНИ ПЛЮС

18.09.2009

ОПЗ не продається

Президент своїм указом зупинив рішення уряду про приватизацію Одеського припортового заводу. На думку Віктора Ющенка, приватизація «за відсутності державної програми приватизації, адекватної сучасному рівню розвитку суспільних відносин, не відповідає інтересам національної безпеки».

Відділ кадрів

Екс–заступник голови Національного банку Олександр Савченко, котрий після відставки з НБУ публічно звинуватив керівництво Центробанку у валютних махінаціях, недовго залишався без роботи. Постановою уряду він призначений ще одним заступником міністра фінансів.

Справа НБУ

Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов у понеділок і четвер дав перші свідчення в МВС у справі щодо причетності НБУ до обвалу гривні й непрозорих фінансових операцій. За даними «УМ», перше побачення Шаповалова зі слідчим виглядало як лекція банкіра на тему «Що таке рефінансування банків».

Тимошенко виплатила кредит Януковича

Кабмін Тимошенко достроково повернув зовнішні запозичення держави за кредитами, взятими попереднім урядом на суму понад 6 млрд. грн. Як повідомила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, це запозичення було зроблено урядом Януковича в останній рік їх перебування при владі нібито на 12 років, а насправді ж, за словами ЮВТ, ці кошти брали під надзвичайно високі відсотки, й угода передбачала право пред’явлення державі вимог погашення кредиту в будь–який момент, «саме тому сьогоднішньому уряду України достроково пред’явили 753 млн. доларів».

6 млрд. грн. для сьогоднішньої ситуації в дуже важких кризових умовах — це важкий удар по Україні... Але ми ці кошти повернули [у вівторок] вчасно, і країна з честю вийшла з цієї ситуації», — наголосила Тимошенко.

Вимоги до голів ТБ й радіо

Конституційний Суд визнав неконституційним призначення і звільнення керівників Національних теле– і радіокомпаній Президентом за поданням парламенту. Оголошуючи рішення, голова КС Андрій Стрижак сказав, що, за законом, у формуванні цих компаній повинні брати участь громадські ради, які ще не створені, і парламент повинен після цього рішення КС вирішити, хто і як має формувати ці громадські ради.

Янукович вшанував Кобзаря

Учора Віктор Янукович зі своїм опозиційним урядом перебував із робочою поїздкою на Черкащині, де, зокрема, поклав квіти до могили Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі, відвідав Свято–Покровський Красногірський монастир, ознайомився з роботою черкаського «Азоту», Канівської ГЕС тощо.

У свою чергу Прем’єр Юлія Тимошенко була на Житомирщині — посадила горобину під час відвідин Радомишльського лісового господарства.