Заповідний опозиціонер

18.09.2009

Скандальне житло Віктора Януковича «оточили» заповідником. Позавчора Кабінет Міністрів ухвалив постанову про надання статусу історико–культурного природного заповідника території резиденції «Межигір’я».

Спочатку передбачалося надати «Межигір’ю» статус лише історико–культурного заповідника у зв’язку з розташуванням на його території Спасо–Преображенського монастиря, розповів сайту «Українська правда» міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук. Однак у такому разі статус поширювався б лише на незначну територію. Натомість присвоєння «Межигір’ю» статусу природного заповідника дозволило охопити всі 137 га колишньої урядової резиденції, яку було виведено з державної власності.

Рішення Кабміну — ще один крок до того, щоб відібрати в опозиціонера Януковича «царське» помешкання. Філіпчук висловив думку, що новий статус допоможе повернути «Межигір’я» у державну власність.

Нагадаємо, ця «дача» дісталася колишньому Прем’єру в дуже сумнівний спосіб через підставні фірми, до того ж уряд Януковича взявся за «реприватизацію» акурат перед виборами. Нова влада мала чимало нагод позбавити лідера «Регіонів» захопленого плацдарму у Вишгородському районі, але, скажімо, під час переговорів про «ширку» конфліктувати було не з руки… Відтак на виборах–2010 історія з дачею може стати чимось на кшталт «Криворіжсталі» у 2004–му.

Учора, перебуваючи на Черкащині, Віктор Янукович заявив, що не віддасть будинок, який тепер розташований на території заповідника. Опозиційний лідер не втомлюється повторювати, що свого часу заради купівлі дачі йому довелося продати ледь не останню сорочку: «Ціна була для мене дуже серйозна. Я був змушений продати практично все, що належить мені і в Донецьку, і в Києві. Я все продав». Голова Партії регіонів відзначив, що після оплати вартості будинку отримав усі необхідні документи, «тому сьогодні я власник. А все інше, що там є, мені не належить. Ця піар–акція не вдасться».

Поки уряд готується до розгляду справи про належність майна в суді, соратники Віктора Федоровича замітають сліди. Народні депутати вилучили із Вишгородської райдержадміністрації всі документи, які стосуються дачі «Межигір’я». Вимогу на виїмку паперів підписав голова парламентської комісії у давній справі «регіонала» Бориса Колесникова «регіонал» Микола Джига, повідомила газета «Дєло». «Ми не можемо подати жоден позов, оскільки матеріали перебувають у голови спецкомісії Джиги», — пояснив заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

Сам Джига каже, що документи вилучили у зв’язку із... загрозою вибуху на Київській ГЕС. «Там є епізод, коли була загроза вибуху Київської ГЕС. Це було, коли Колесникова заарештували. Члени комісії зацікавилися цим питанням», — зазначив Джига.

Справді, в 2005 році невідомий повідомив про замінування ГЕС і пригрозив підірвати станцію, якщо Колесникова не звільнять із СІЗО. Але при чому тут дача Януковича — зрозуміти важко.