Процес — неконтрольований?

18.09.2009
Процес — неконтрольований?

Віктор Ющенко під час наради. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учора Віктор Ющенко провів зустріч із провідними науковцями та експертами щодо проблем економічної та фінансової кризи, а також перспектив розвитку економіки. Метою було — дати оцінку нинішньому стану державної «господарки» і знайти рецепти подолання кризи.

Відкриваючи нараду, Президент зауважив: «відповідь на те, як Україна вийде з кризи, знаходиться, перш за все, в площині реалістичної оцінки — де ми є?» А оцінка — негативна: падіння промислового виробництва за січень–липень — 30%, падіння обороту роздрібної торгівлі — 16%, реальне падіння зарплати — біля 12%. Віктор Ющенко висловив занепокоєння, що, зважаючи на вал проблем, уряд знову запропонував неякісний бюджет. Проблеми 2009 року переносяться у 2010–й — включно з «діркою» у Пенсійному фонді й лихоманкою в «Нафтогазі».

Президент висловив стурбованість тим, що наступного року нас може чекати велика інфляція. Причина — дефіцит бюджету, який доведеться покривати за рахунок емісії. «Якщо ми малюємо, що у наступному році уряд запозичить 150 млрд. — і це буде друкарський станок, то такої політики запозичення національна економіка, люди, з точки зору реальності зарплати і пенсії, не витримають. Єдиний, хто може дати цю позику, — це Національний банк України. Іншими словами — включити емісійний станок… Хто може підняти руку і сказати, що після цього реальна пенсія і зарплата не впадуть удвічі?»

Віктор Ющенко зазначив, що «які б цитатники ми не читали на дорогах (ідеться про рекламу Тимошенко. — Авт.), країна, по суті, йде у неконтрольований бюджетний процес». Він сказав, що представники уряду марно хваляться стабілізацією ситуації і тим, що держава нібито виходить із економічного занепаду. «Якщо ви накладете ті темпи скорочення падіння, які у нас є за останні три–чотири місяці, то щоб досягти показників 2008 року у різних оцінках, нам потрібно від чотирьох до п’яти років, при таких темпах, які сьогодні вихваляються», — зауважив Ющенко.