Татарську навалу відбито!

18.09.2009
Татарську навалу відбито!

Андрій Шевченко дуже старався й відзначився гольовою передачею на Маграо. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Хоч би що відбувалося в державі, які б політичні й економічні катаклізми не струшували суспільство, футбол і далі залишається об’єднавчим явищем — розминутися з ним не вдається практично нікому. Навіть ті, хто не палає любов’ю до «спорту номер один», у дні визначних матчів мають небагато шансів сховати свої вуха від розмов на вулицях чи в транспорті, не кажучи вже про радіо, газети й телебачення. Ми знаємо, що цього дня в редакцію «УМ» обов’язково зателефонують кілька читачів і спитають про час початку зустрічі.

Якщо «Динамо» або збірна грають у Києві, фани з інших міст за кілька годин розпочнуть «підготовку» на майдані Незалежності. Перед позавчорашнім поєдинком із «Рубіном» під носом у міліціянтів «підігрівала» себе група простих хлопців із зеленими шарфами. Сходилися на стадіон і десятки відомих персон. Скажімо, автогонщик Олексій Мочанов пришкандибав на «Динамо» навіть на милицях. А заможний газетний редактор Дмитро Гордон, котрий зекономив 500 гривень, «діставши» акредитацію, кілька хвилин старанно витирав пластикове крісло в ложі преси одноразовими хусточками, поки вони в нього не закінчилися, — аби не зіпсувати дорогий костюм.

Ціни на квитки й справді «кусалися» — викласти від 100 гривень до півтисячі може дозволити собі далеко не кожен уболівальник. Але Ліга чемпіонів — шоу, яке того варте. Щоправда, з огляду на невисокий авторитет казанського «Рубіна», цього разу особливого ажіотажу навколо кас не спостерігалося — роботи у спекулянтів практично не було. До того ж завжди знайдуться «кмітливі», котрі проб’ють собі шлях на трибуну й без квитків.

 

Прикмети успіху

Передумов для успішного старту «Динамо» в Лізі чемпіонів було чимало. Кияни під орудою Валерія Газзаєва саме набрали хід. Та й суперник для дебютного домашнього матчу випав не найсильніший. «Рубін» хоча і є чемпіоном і поточним лідером російської першості, в голов­ному клубному турнірі Європи виступає вперше. Українські вболівальники зі стажем добре пам’ятають півзахисника Віктора Колотова, котрий саме з Казані переїхав до «Динамо», де його талант і засяяв яскравими барвами в незабутній команді 1970–х. А молодші згадають героя нашого часу Сергія Реброва: за «Рубін» він грав зовсім недавно, закінчивши виступи лише три місяці тому. Правда, керманичі обох команд обійшлися без порад досвідченого футболіста, зате журналісти допитали Реброва на повну котушку.

Зовсім не сприятливим був для наставника гостей, уродженця Туркменії Курбана Бердиєва, і підсумок його попередніх побачень із Газзаєвим. Екс–керманич ЦСКА вісім разів долав казанців і тричі поступився, зате виграв усі домашні поєдинки.

До речі, нинішній головний тренер динамівців створив новий прецедент: уперше в Лізі чемпіонів російський тренер грав проти російської команди.

А ще трохи шкода було давнього знайомого, московського журналіста, котрий скаржився, що в кожен його приїзд до Києва російські клуби тут програють. Двічі таке «лихо» сталося зі «Спартаком», одного разу — з «Локомотивом». Не порушилася традиція і з «Рубіном» — ну просто хоч не відвідуй Україну, аби не нашкодити своїм.

Хроніка «взяття Казані»

За першим таймом аж ніяк не можна було сказати, що на гостей очікує провал. До певного часу тактично грамотна команда з Татарстану, складена переважно з досвідчених гравців, контролювала перебіг подій, так і не дозволивши господарям зав­дати жодного удару в площину своїх воріт. У «Динамо» ж нервувалися дебютанти Суперліги — захисники Євген Хачеріді та бразилець Алмейда, а атакувальний хавбек Андрій Ярмоленко загубився на лівому фланзі. Не у своїй тарілці почувався в центрі поля Мілош Нінкович, котрий звик грати ліворуч, та й Шеві не вдавалося налагодити контакт із партнерами на правому фланзі півзахисту.

А от «Рубін» своїм єдиним шансом скористався: аргентинець Домінгес, наче рукою, зі штрафного поклав «снаряд» у верхній кут воріт СаШо. Наш кіпер навіть не стрибнув, лише впав на коліна.

Начисто програна господарями перша половина зустрічі породила в українських фанів думки про близьку поразку. Але футбол ще раз підтвердив свою непередбачуваність.

Це здається парадоксальним, але в перерві тренери–опоненти попросили своїх підопічних продовжувати діяти... так, як вони це робили у стартові 45 хвилин. «У першому таймі ви грали добре, але в другому ще краще», — навів слова Газзаєва Олег Гусєв після матчу. Саме вихід на поле правого крайнього, а також румуна Тіберіу Гіоане, змінив перебіг подій на полі. Хоча й до цього на початку другої половини Шевченко, Нінкович та Мілевський турбували голкіпера «бордових» Сергія Рижикова.

За 15 хвилин від редутів найнадійнішої оборони Росії залишилися самі руїни. Спочатку нігерієць Юссуф вдало зіграв «на другому поверсі» під час подачі кутового. Невдовзі активний і технічний лівий бразильський захисник Маграо забив чудовий м’яч ударом у «дев’ятку», відзначив це зняттям футболки і, відповідно, жовтою карткою. А остаточно «поховав» «Рубін» у контратаці Гусєв, котрий добив м’яч після невдалих потуг симулянта Мілевського (екс–білорус в одному з попередніх епізодів знову отримав «гірчичник» за «артистизм»). Ще один гол «біло–синіх» не зарахували через «офсайд».

Що ж, можливо, такий емоційний і приємний старт дозволить «Динамо» кинути виклик грандам і таки подолати бар’єр групового етапу, який нам востаннє підкорювався у 1999–му — ще за часів Лобановського.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 1–й тур.

Група F

«Інтер» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:0

«Динамо» (Київ, Україна) — «Рубін» (Казань, Росія) — 3:1

Голи: Юссуф, 71; Маграо, 79; Гусєв, 85 — Домінгес, 25

«Динамо»: Шовковський, Єременко, Хачеріді, Алмейда, Маграо, Юссуф, Вукоєвич, Нінкович (Гіоане, 57), Ярмоленко (Гусєв, 65), Мілевський, Шевченко (Бетао, 90)

«Рубін»: Рижиков, Кальошин, Шаронов, Навас, Ансальді, Нобоа, Семак, Рязанцев (Касаєв, 83), Караденіз, Домінгес (Муравський, 77), Бухаров

Суддя — Алан Хамер (Люксембург)

Попередження: Мілевський, 62; Маграо, 80 — Шаронов, 28; Ансальді, 68; Семак, 81

Київ, стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського, 18 тисяч глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»:

— «Динамо» провело блискучий матч. А гол у наші ворота став наслідком чи не єдиної помилки в захисті, що негативно позначилося на психологічному стані хлопців. По перер­ві ми прискорилися, стали вигравати єдиноборства й домінували впродовж усього другого тайму. Позитивну роль зіграв і вихід на поле Гіоане з Гусєвим — цей крок ми планували заздалегідь.

Курбан Бердиєв, головний тренер «Рубіна»:

— Ми грали непогано, але далася взнаки відсутність досвіду матчів такого рівня. Гадаю, причина — у психології: у другому таймі ми почали грати на утримання переможного рахунку й притиснулися до своїх воріт, чого ніяк не можна було робити.

Андрій Шевченко, нападник «Динамо»:

— У мене найкращі враження, адже ми «витягнули» матч у такій напруженій боротьбі! Ми не опустили руки після першого голу, а проявили волю, характер, майстерність і продовжували створювати моменти. У другому таймі ми краще рухалися й завершували атаки.

Роман Шаронов, захисник «Рубіна»:

— У другому таймі ми дали динамівцям простір, тож вони діяли, як хотіли. Але це лише перший наш матч у Лізі чемпіонів, наступні будуть інакшими.