Кадрів малувато!

17.09.2009

Малюкам, які живуть у столиці, набагато легше отримати фахову медичну допомогу, ніж дітлахам із далеких сіл та невеличких містечок. Адже наразі по всій Україні не вистачає 3500 педіатрів, і найбільше вакансій утворилося не в хлібосольному Києві, а в регіонах. Як розповіла «УМ» заступник директора Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Валентина Педан, причин багато. Одна з них — низька зарплата на тлі великої відповідальності. Тому спеціалісти неохоче йдуть працювати на село, та й у містах бувають вакансії дитячого лікаря.

Так, на Черкащині дефіцит таких кадрів сягнув 32 відсотків, чого раніше ніколи не спостерігалося. Ситуація обіцяє стати ще гіршою, причому вже найближчим часом. Оскільки майже третина педіатрів, які тепер сидять на прийомах, мають пенсійний вік, а ще 20 відсотків фахівців досягли передпенсійного віку. Найгостріше дефіцит дитячих лікарів відчувається у поліклініках та на селі.

«У місті люди ще мають вибір, до якого педіатра повести свого малюка. А от у селах ситуація дуже непроста», — говорить «Україні молодій» Надія Гетьман, начальник відділу Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації. За її словами, лікар після шести років навчання у виші та двох років інтернатури має заробіток 1100 гривень. А ще треба врахувати високу відповідальність, необхідність уночі бігти до хворого неосвітленим селом, і за це навіть немає доплати, до цього ж додайте некомфортні житлові умови. Хто захоче їхати працювати у село? Утім органи місцевого самоврядування традиційно не особливо турбуються, щоб лікар одержав достойну квартиру, бо ж не до чиновників хворі біжать по допомогу. Тому в області й вирішили, що повноваження педіатрів візьмуть на себе сімейні лікарі, які пройшли відповідне навчання.

Пані Надія каже, що вже сьогодні сімейні лікарі Черкащини взяли під свою опіку кожного четвертого малюка в області. Є сподівання, що це зможе виправити ситуацію.

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

За словами Валентини Педан, сьогодні в Україні впроваджується державна політика поступового переходу на сімейну медицину. Уряд уже прийняв відповідну програму, а найближчим часом вона буде затверджена законом. Утім заміну більш вузьких спеціалістів на сімейних лікарів заплановано не скрізь. І там, де дитячі лікарі дуже потрібні (насамперед у стаціонарах), їх відчутно не вистачає. У різних регіонах кількість вакансій різниться, як і спосіб подолання проблеми.