Медаль до старту

17.09.2009
Медаль до старту

Далеко не всі сприймають жіночий бокс позитивно. (Фото з архіву «УМ».)

Зазвичай дискусії про рівноправ’я статей набирають особливого забарвлення, коли мова заходить про спорт. Надто ж — про силові види спорту, зокрема, про бокс. Багато чоловіків та й панянок вважають, що це не жіноча справа. Скажімо, Віталій Кличко виступає категорично проти, аби представниці прекрасної статі псували одна одній красу. Та, попри певне несприйняття суспільством, жіночий бокс існує й навіть процвітає. За даними Міжнародної федерації боксу, нині ним займається півмільйона спортсменок у 120 країнах. А включення жіночих змагань у програму Олімпійських ігор 2012 року, ймовірно, ще більше підніме до них інтерес (у Лондоні панночки битимуться в трьох категоріях). Наразі АІБА вже встигла провести п’ять чемпіонатів світу. Першість же Старого світу нині відбувається всьоме: у боротьбі за право прийняти її Україна випередила Італію.

До Миколаєва, відомого своєю прихильністю саме до жіночого боксу, приїхали 130 спортсменок із 27 дер­жав Європи. Із 16 до 21 вересня вони розіграють медалі в 11 вагових категоріях. Господарі виставляють повний склад, і головний тренер української збірної Микола Хаджиогло небезпідставно очікує, що його підопічні ввійдуть до когорти найкращих команд чемпіонату. На попередніх світових і континентальних форумах українки регулярно здобували медалі — зокрема, привезли аж сім відзнак з Євро–2008,яке відбувалося в Болгарії.

Цікаво, що однією нагородою наша команда розжилася ще до старту миколаївського форуму. У вазі понад 81 кг заявилося всього п’ять спортсменок, і за жеребом українка Інна Шевченко одразу потрапила до півфіналу. А це, як відомо, в боксі гарантує щонайменше «бронзу».

 

ЗНАЙ НАШИХ

Склад збірної України на ЧЄ–2009

Вагова категорія до 46 кг —

Оксана Штакун (Івано–Франківська обл.)

До 48 кг — Віра Макресова (Житомирська)

До 51 кг — Тетяна Коб (Волинська)

До 54 кг — Івана Крупеня (Рівненська)

До 57 кг — Юлія Циплакова (Харківська)

До 60 кг — Олександра Сидоренко (Вінницька)

До 64 кг — Яна Зав’ялова (Івано–Франківська)

До 69 кг — Тетяна Іващенко (Миколаївська)

До 75 кг — Лілія Дурнєва (Харківська)

До 81 кг — Ірина Комар (Одеська)

Понад 81 кг — Інна Шевченко (Дніпропетровська)