Молоді йдуть

16.09.2009
Молоді йдуть

Для Дель Потро перемога в Нью–Йорку стала найбільшим досягненням у кар’єрі. (Фото Рейтер.)

Саме так народжуються нові зірки: у 20–річному віці вони беруть гору над 15–разовими переможцями турнірів «Великого шолома».

Навряд чи аргентинця Хуана Мартіна Дель Потро перед початком «Ю–Ес оупен» хтось вважав претендентом на перемогу. Усі більше згадували про нове захоплююче протистояння Федерера й Надаля. Але цю дуель зробив неможливою сіяний шостим південноамериканець, розбивши Надаля в півфіналі лише у трьох сетах.

«Якщо ти граєш проти На­даля чи Фе­дерера, то мусиш викладатися на повну. Одного разу я це вже зробив, тепер спробую знову», — так прокоментував Дель Потро свої шанси проти швейцарця напередодні фіналу. Дивлячись, у якому стилі Хуан виграв вирішальний матч, важко заперечити, що в ніч на вівторок за київським часом він показав свої найкращі кондиції.

Федерер, який п’ять разів поспіль перемагав на кортах «Флешинг мідоуз», двічі виходив уперед після впевнено взятих сетів, але його опонент уперто чіплявся за очки, знову зрівнюючи рахунок. Уваги заслуговує те, що Дель Потро виграв свої перші два сети на тай–брейку, демонструючи неабияку витримку та майстерність саме тоді, коли це було найбільше потрібно. 28–річний Федерер майже без бою здав п’яту партію, після чого весь світ побачив радісні сльози новоспеченого чемпіона, який раніше ніколи не перемагав на турнірах серії «Великого шолома».

«Я з дитин­ства мріяв здобути такий трофей, і ось моє прагнення збулося», — аргентинець не був оригінальним в оцінці своєї звитяги. Тепер він увійшов до когорти наймолодших переможців чоловічого чемпіонату США.

* * *

Цей здо­буток дозволив Дель Потро піднятися на п’яту сходинку рейтингу ATP, а лідирує тут і надалі його опонент по фіналу. Надаль потіснив із другої позиції британця Мюррея. Українець Сергій Стаховський опустився на 147–ме місце.

А ось у новому рейтингу WTA Україна отримала нову «першу ракетку». Катерина Бондаренко після останніх вдалих виступів піднялася на 34–ту позицію. Її сестра Олена зараз уже 36–та. У провідній сотні також перебуває одеситка Вікторія Кутузова (80–та). Трійка лідерів залишилася незмінною: росіянка Дінара Сафіна та американки Серена й Венус Уїльямс.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат США (Нью–Йорк, хард)

Чоловіки. Фінал. Дель Потро (Аргентина, 6) — Федерер (Швейцарія, 1) — 3:6, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:4), 6:2.

Жінки. Пари. Фінал. С. Уїльямс/В. Уїльямс (США, 4) — Блек/Хубер (Зімбабве/США, 1) — 6:2, 6:2.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Серена Уїльямс вибачилася перед суддями півфінального матчу, в якому вона змагалася проти бельгійки Кім Клійстерс. Нагадаємо: наприкінці тієї зустрічі американка «зірвалася» на боковій судді, котра, на думку Уїльямс, неправильно трактувала один із вирішальних ігрових моментів. Зокрема, Серена погрожувала представниці спортивної Феміди фізичною розправою. Тенісистку оштрафували на 10 тисяч доларів за погрози й на 500 «зелених» — за зламану ракетку. Пізніше Уїльямс–молодша виправдовувалася тим, що не дала ради емоціям, і закликала молодь не брати з неї приклад, адже її поведінка була «неприпустимою».