«Автором повинен бути народ»

15.09.2009

Проект змін до Конституції, запропонований Президентом Віктором Ющенком, слід донести до кожного черкащанина. Так вирішили в обласній держадміністрації й почали активну кампанію. «Життя показує, що сьогодні в Україні нікого не задовольняє те, що відбувається в економіці, соціальній політиці, системі управління державою. На задній план відійшла регіональна політика. Конституція 2004 року не забезпечує ефективного розвитку держави. Виправити протиріччя допоможе нова Конституція, котра враховуватиме позицію людей», — говорив на нараді сільських, селищних, міських та районних голів черкаський «губернатор» Олександр Черевко. За його словами, аби виконати указ Президента, в області й райцентрах проходять наради, працюють робочі групи; на сайті облдержадміністрації створено відповідні сторінки, будуть вони і в районах. Запроваджено навіть «єдиний день інформування населення», а в місцевих виданнях — спеціальні рубрики для постійних матеріалів на цю тему.

«Проект змін до Конституції ми вручимо кожному п’ятому жителю нашого району. Люди повинні прочитати його й обмінятися своїми думками, внести свої пропозиції», — ділиться прожектами Сергій Ковела, голова Городищенської райдержадміністрації.

На зібранні говорили про розбалансованість інститутів влади, дублювання їх функцій, наголошували, що вкрай назріла необхідність скасування депутатської недоторканності, розширення в парламенті регіонального представництва, відкриття дороги для молодих. Відзначали як потребу повернення до мажоритарної системи виборів, скасування закритих списків.

Особливе занепокоєння у частини черкаських ораторів викликає той факт, що всі питання фінансування вирішують у столиці. Черкащина цього року таку «турботу» відчула особливо болісно. Оскільки не одержала ні гривні для розвитку регіону. На державні програми з питної води, житлово–комунального господарства, «Золотої підкови Черкащини» не надійшло жодної копійки. Обіцяні й розрекламовані урядом 5 млн. грн. на програму «Шкільний автобус» для області так і залишилися просто словами.

«Відсутність підтримки власної економіки на Черкащині добре видно на прикладі цукрової галузі. Якщо в 2006 році в області ми відновили три цукрові заводи і загалом їх у нас працювало аж дванадцять, а площі цукрових буряків сягали 62 тисяч гектарів, то цього року працює тільки два заводи, а буряки ростуть на 17 тисячах гектарів. На регіональному рівні ми зробили все можливе, але як пояснити людям, чому завозиться цукор–сирець?» — обурювався черкаський обласний голова. Черевко також звернув увагу на те, що сьогодні Черкащина знову збирає рекордний урожай зернових, за прогнозами, він сягне 3 млн. тонн, але область практично «сидить на цьому зерні, бо цінова політика обмежена».

Учасники зборів погодилися, що в проекті змін до Конституції, запропонованих Президентом, передбачені положення, котрі обов’язково вплинуть на збалансування та стабілізацію влади, розвиток місцевого самоврядування в регіонах, як це сталося, наприклад, у Польщі після внесених змін до Конституції. Черкаські прихильники Президента переконані, що конституційна реформа допоможе «виправити протиріччя в країні», а нова Конституція стане «справді народною».