Кого б іще перемогти?

15.09.2009
Кого б іще перемогти?

Ломаченко в Мілані знову здобув переконливу перемогу. (Фото Рейтер. )

Ще минулого четверга троє наших співвітчизників забезпечили собі медалі XV світового форуму в Мілані, вийшовши до півфіналів (сутички за «бронзу» в боксі не проводять). У підсумку нагороди вони розподілили рівномірно: по одній кожного ґатунку.

Два роки тому в Чикаго, після фінального двобою у ваговій категорії до 57 кг, 19–річний Василь Ломаченко з Білгорода–Дністровського плакав від несправедливого рішення суддів. Вони віддали «золото» чемпіонату світу росіянину Альберту Селімову. Та це не зламало молодого атлета, а лише додало йому спортивної злості.

У серпні минулого року Ломаченко «повернув борг» Селімову, перемігши того в першому ж бою Олімпіади, а за кілька днів зійшов і на вершину Ігор. Наприкінці 2008–го хлопчина з Одещини здобув звання чемпіона Європи, а минулої суботи додав до своєї колекції титул чемпіона світу, якого йому вочевидь бракувало. В останніх двох боях в Італії Василь з однаковим рахунком ударів 12:1 переконливо переміг мексиканця Оскара Вальдеса й росіянина Сергія Водоп’янова. «Я зробив усе, що міг, але цього виявилося замало. У плані тактики рівних Ломаченку нині немає», — визнав успіх суперника представник Росії.

Тож непідкорених вершин в аматорському боксі для Васі не залишилося. При цьому Ломаченко виявився першим українцем, який став чемпіоном світу серед любителів після 1991 року — раніше ми обмежувалися срібними й бронзовими медалями.

Здобула наша команда по одній такій відзнаці й цього разу. У півфіналі категорії до 91 кг Олександр Усик із Сімферополя поступився майбутньому переможцеві, росіянинові Єгору Мехонцеву (10:14), і отримав «бронзу». На одну сходинку вище піднявся суперваговик (понад 91 кг) Роман Капітоненко з Фастова. У півфінальному поєдинку він здолав китайця Жилея Жанга (5:2), але у вирішальній сутичці програв головному фавориту, олімпійському чемпіону з Італії Роберто Каммарелле (5:10).

У командному заліку найбільшого успіху досягли росіяни, котрі, як і господарі турніру, взяли дві золоті медалі, але відзначилися також і чотирма срібними. По одному разу на найвищу сходинку, крім українця, піднімалися боксери з Куби, Пуерто–Ріко, Монголії, Узбекистану, Болгарії та Німеччини.