«Родіна»в небезпеці. Нарешті

10.09.2009
«Родіна»в небезпеці. Нарешті

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Перевіривши законність проведення 7–го (позачергового) з’їзду Прогресивно–демократичної партії України, що відбувся 20 серпня 2008 року, та ухвалене ним рішення про зміну назви партії (її перейменували на партію «Родіна»), Міністерство юстиції України 2 вересня 2009 року видало наказ, яким визнало свідоцтво про реєстрацію «Родіни» таким, що втратило чинність. Як поінформували «УМ» у прес–службі Мін’юсту, «здійсненою з участю територіальних органів юстиції перевіркою встановлено неправомочність цього з’їзду, зокрема, відсутність кворуму повноважних делегатів. Таким чином виявлено, що партією у 2008 році до Міністерства юстиції подані неправдиві відомості». Нагадаємо читачеві, що весь цей час партію очолював екс–депутат Одеської міськради Ігор Марков.

Ще одну малоприємну звістку пану Маркову передали позавчора увечері представники одеської міліції, які зустріли його на в’їзді до Одеси на магістралі «Київ—Одеса». Маркову, який перебував у авто народного депутата України від Компартії Євгена Царкова, було заявлено, що слідчий Миколаївської міськпрокуратури запрошує його на допит у кримінальній справі щодо побиття групи громадян 2 вересня 2007 року. Як зафіксовано у відеосюжеті місцевої телекомпанії «АТВ», підконтрольній Маркову, він навідріз відмовився слідувати з правоохоронцями, заявивши, що зможе «прибути на допит у слідчий відділ Миколаївського міськуправління міліції лише об 11–й годині 10 вересня». Оскільки, як він зазначив, це перша повістка, якою його «запрошують на допит у кримінальній справі».

Між тим кримінальну справу щодо Маркова було порушено більш як півроку тому, 10 березня 2009 року, — за виявленими новими обставинами жорстокого побиття ним спільно з найнятими охоронцями учасників мирної акції, що пікетували 2 вересня 2007 року Одеську облдержадміністрацію. Згодом резонансну кримінальну справу було передано з Одеси до Миколаєва — як заявив перший заступник прокурора області Михайло Чорний — для «забезпечення об’єктивного розслідування».

Варто нагадати, що протягом двох років ніхто з учасників того кривавого побоїща, за яким мовчки спостерігали одеські міліціонери, не зазнав жодного покарання. Може, хоч нині справа зрушила з місця? Як повідомив учора представник Генпрокуратури, відряджений в Одесу, «на Маркова заведено дві кримінальні справи, слідчим міліції щодо Маркова обрано запобіжний захід — підписку про невиїзд. Але розглядається можливість змінити запобіжний захід за порушення — узяти Маркова під варту».