Серця двох

10.09.2009
Серця двох

У приміщенні під куполом нічого робити: головне — поза сесійним залом. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашній день знову не приніс заробітку народним депутатам. Засідання Верховної Ради не відкрилося — отже, розпорядження Володимира Литвина про урізання «получки» ще раз, після вівторка, відіб’ється на кишенях обранців. Депутати з Партії регіонів знову заблокували трибуну, вимагаючи підвищити соціальні стандарти найменш захищеним прошаркам населення. І «регіонали» погоджувалися задовольнитися хоча б підвищенням мінімальних пенсій, а представники коаліції виявляли готовність піти на поступки в обмін на підтримку інших законів (щодо підняття акцизів на тютюн, алкоголь, пальне), та засідання не розпочалося.

Головні події відбувалися поза сесійною залою. Уранці депутати мали зібратися на засідання погоджувальної ради. На збори прийшли представники всіх сил, крім Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко. Володимир Литвин привселюдно передзвонив віце–спікеру Олександру Лавриновичу. «Регіонал» відповів, що двох фракцій нема, бо якраз у цей час вони проводять консультації. Литвина обурили такі новини, і він звинуватив БЮТ і ПР у зневазі до інших фракцій. «Будь–ласка, якщо ви домовитеся вдвох, тоді беріть і проводьте засідання Верховної Ради. І можете обирати собі нового Голову Верховної Ради», — обурився, за повідомленням «Української правди», Володимир Литвин. Спікер звинуватив дві сили в намаганнях узурпувати парламент. Так засідання погоджувальної ради і завершилось.

Засідання парламенту теж не буде — заявив згодом віце–спікер Лавринович. «Я не бачу перспектив для початку роботи Верховної Ради. Це неймовірно, адже навіть якщо наші кроки (переговори із БЮТ) нормально просуватимуться, вони потребують, як мінімум, дня роботи», — зазначив «регіонал». Лавринович трохи образився на Литвина, бо гадав, що розмовляє з однією людиною, а виявилося, що бесіду мало що не слухають іще й журналісти.

Колега Лавриновича Олександр Єфремов узагалі назвав погоджувальну раду, скликану Литвином, «виставою». «Очевидно, у нас в останні дні розділилися цілі. Литвину потрібна вистава, а нам потрібен результат», — прокоментував заступник голови фракції ПР. Єфремов сказав, що переговорна група працювала над варіантами наповнення бюджету для підвищення соціальних стандартів. «Зараз вирішується, за рахунок яких джерел можна наповнити бюджет. Після цього ми будемо готові до конструктивної роботи в сесійному залі», — зазначив Єфремов.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України занепокоєний патовою ситуацією у Верховній Раді. Про це вчора на брифінгу заявила прес–секретар глави держави Ірина Ванникова. «Провідні парламентські фракції ведуть себе вкрай безвідповідально, блокуючи під різними — нібито шляхетними — приводами роботу ВР. Більше того, останніми днями ми стали свідками того, як народні депутати особисто визнали неспроможність Верховної Ради працювати в сесійному режимі», — сказала речниця Віктора Ющенка.

Ванникова зауважила, що парламент виявився недієздатним завдяки зусиллям БЮТ та ПР. «Президент ще раз закликає парламентаріїв визначитись: або починайте працювати, відкинувши передвиборчі резони, або ініціюйте саморозпуск Верховної Ради. Суспільство втомилось від безвідповідальності політиків та роботи за принципами «нам заважають» та «це не наша відповідальність», — цитує Ванникову прес–служба Президента.

Щодо саморозпуску, то міністр юстиції Микола Оніщук вважає, що сценарій із достроковими виборами можливий лише в одному випадку — якщо свої мандати складе понад 150 депутатів. «Теоретично лише в одному випадку парламент може постати перед проблемою нових виборів — це той випадок, коли чисельний склад Верховної Ради буде менший, ніж дві третини від її конституційного складу», — сказав Оніщук в інтерв’ю «5–му каналу». Втім, за словами міністра, «судячи із заяв політиків, такий варіант розвитку подій вважається малоймовірним».