Перекур у «дірці» на кордоні

10.09.2009

Четвер 1 жовтня 2009 року стане «чорним днем у календарі» також і численної групи українців, які досі не позбулися найпоширенішої шкідливої звички — куріння. Цього дня набуде чинності ухвалене у серпні рішення про вже четверте (!) за цей рік підвищення ставки акцизу на тютюнові вироби. Цього разу — на 16%. За підрахунками асоціації виробників «Укртютюн», нововведення автоматично призведе до зростання ціни на 20—25%. Загалом за останні півтора року сигарети вже подорожчали в 3,5 раза. Це означає, що звичайному курцеві, який викурює щодня пачку недорогих сигарет, із жовтня доведеться витрачати на свою шкідливу звичку щомісяця на 100 грн. більше.

Адепти урядових ініціатив пояснюють подібні ініціативи благородною справою — боротьбою з курінням та підняттям соціальних стандартів. Тобто гроші курців потраплятимуть до кишені соціально незахищених громадян, а окрім цього, Прем’єр буцімто допоможе українцям кинути курити. Проте експерти ставляться до таких заяв доволі скептично. Так, незважаючи на більш як триразове збільшення ціни, кількість курців, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, зменшилася цього року всього на чотири відсотки. Курцями залишаються близько 36%. І саме їхні гаманці мають стати «донорами» держбюджету. Точніше, передвиборчих програм нинішнього керівника уряду.

Економісти не погоджуються і з другою тезою уряду. «Підвищувати соціальні стандарти за рахунок акцизів недоцільно, — вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. — Адже прив’язувати конкретні прибутки до конкретних видатків — це неправильно, розподільчу функцію має виконувати бюджет». На думку пана Бураковського, підвищення акцизів на алкоголь і тютюн соціально виправдане лише на перший погляд. Адже у цьому світі не тільки існують, а й чудово розвиваються контрабанда й фальсифікат. І ці фактори, як вважає експерт, зазвичай зводять нанівець економічний ефект від запровадження нового податку.

Про те, що влада й сама не вірить у значне поповнення бюджету «цигарковими» грішми, свідчать навіть слова голови Держмитниці Анатолія Макаренка: кількість спроб нелегального ввезення сигарет після затвердження нових ставок акцизу суттєво зросла. Після чергового зростання акцизів ця тенденція зазвичай посилюється. «Якщо йдеться про зміну податкових ставок, то варто бути дуже обережним і чітко розуміти: якщо ми ухвалюємо таке рішення, то мусимо вміти його виконати. Можна взагалі піти далі й обкласти кожного громадянина України 50–відсотковим антикризовим митом. Але хто ж його виконає?» — риторично перепитав Ігор Бураковський.

Проте уряд невблаганний і продовжує наполягати на власному рішенні. Окремі експерти в режимі «не на диктофон» пояснюють цей дивний феномен дуже просто: виявляється, не всі контрабандисти однаково шкідливі. І деякі з них, отримуючи надприбутки від незаконного завезення цигарок на митну територію нашої держави, охоче діляться ними з владними чиновниками. Таким чином, уряд може, з одного боку, показати збільшення надходжень до бюджету, а з іншого — не показати, але отримати реальні кошти від «тіньових» надходжень.

Як відомо, особливо цінними є «тіньові» гроші у передвиборчий період. Минулі кампанії показали, що контрабандні гроші дуже активно фінансують діяльність окремих штабів. То чому б політичній силі, яка нині перебуває при владі, не використати додатковий ресурс напередодні народного волевиявлення?

Ще одна загроза для економіки країни — реакція інве­сторів на постійні зміни правил гри. Рішення уряду вже викликало негативну реакцію фінансових донорів України. У своєму зверненні до всіх органів влади Європейська бізнес–асоціація та Американська торговельна палата в Україні звернули увагу на неприпустимість порушення норм законів, які забороняють підвищувати податки частіше, ніж один раз на рік. Якщо це рішення таки буде прийнято, інвестори попереджають про негативні наслідки для інвестиційного клімату країни. Простіше кажучи, Україна не побачить необхідних для відновлення економіки капіталовкладень, а МВФ матиме зайвий привід припинити співпрацю з Україною, даючи негативний сигнал для всього світу. Але натомість влада отримає зайві «очки» у передвиборчий період.

Така політика дорого коштуватиме країні. Недоотримані кошти від регулярної, справної сплати акцизів легальними виробниками в разі перемоги Тимошенко буде компенсовано лише черговим зро­станням податків, інфляції та кримінального бізнесу.

 

ДО РЕЧІ

А може, не такі вже й погані ці цигарки?

Днями став відомий зміст урядової програми зі зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення до 2012 року. Кабмін розглядав документ упродовж року, і в результаті наполегливої роботи обсяг фінасування програми ... зменшився уп’ятеро: з 35,5 до 6,7 мільйона гривень. Найбільше постраждали статті витрат на лікувально–профілактичні заходи. Зокрема, вилучено фінансування спеціальних кабінетів в освітніх та медичних закладах, де спеціально навчені медики допомагали б кинути палити всім охочим. Натомість кошти пропонується витратити на рекламні ролики та організацію телефону довіри.