Перерва на аплодисменти

10.09.2009
Перерва на аплодисменти

Щира жіноча дружба: голова Ради підприємців при КМУ Оксана Продан дякує Юлії Тимошенко за грамоту уряду. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашнє засідання уряду мало стати знаковим: Кабмін був готовий затвердити макроекономічні показники, на яких базується Державний бюджет 2010 року. Якби міністри проголосували «за», то вже 12 вересня вони змогли б підтримати проект бюджету в цілому, а 15 вересня направити його до парламенту — аби не затягувати бюджетний процес. Принаймні так планувалося... Натомість апарат Прем’єра вирішив суттєво змінити фабулу дійства — замість роботи над цифрами урядовцям запропонували взяти участь у врочистій нараді: з пристрасними словами на адресу Юлії Тимошенко, рапортами про зроблене, врученням відзнак найкращим із найкращих. «Я ж до останнього нічого не знала, прийшла сюди навіть без квітів», — бідкалася у кулуарах голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель, яка першою отримала Почесну грамоту з рук Юлії Володимирівни.

Тим часом Міжнародний валютний фонд, який вже нібито погодився 15 листопада надати Україні четвертий транш кредиту «стенд–бай» у сумі 2,5 млрд. доларів, вчергове натякнув: просто так він гроші не виділить. У заяві МВФ, яку позавчора вивісили на їхньому офіційному сайті, йдеться: позичальникові, тобто Україні, надалі треба проводити свою фінансову політику так, аби в нього не виникало надмірних потреб у кредитуванні. Що, чесно кажучи, виглядає цілком логічно: якщо три (а може, й чотири) транші вже практично в кишені, то продемонструйте, будь ласка, результати. І відсутність потреби в кредитних грошах є найкращим таким результатом. А якщо МВФ закопує свої кошти в український пісок, то, може, не варто цього робити?..

Фонд вирішив порадити українській владі: всіми силами перешкоджати нарощуванню бюджетного дефіциту, використовувати резерви і додаткові засоби регулювання — якщо виникне така потреба. А для того, щоб отримати решту грошей кредиту (приблизно 6 млрд. доларів), МВФ вимагає: посилити незалежність центрального банку, підняти ціни на газ для громадян, переглянути систему оподаткування та пенсійних виплат і уникати підвищення витрат на соціальне забезпечення. А також вирішити проблему з двома банками — «Надра» та Укрпромбанком. Перший заступник керівника секретаріату Президента Олександр Шлапак навіть прокоментував, що Україна може не отримати чергового траншу, оскільки уряд не виконує своїх зобов’язань та дезінформує керівництво Фонду.

Тож першою причиною, чому Кабмін учора взяв тайм–аут у підготовці цифр бюджету, могла стати необхідність нових консультацій із МВФ. Другою — незгода президентського секретаріату з розрахунками Кабміну. За словами Шлапака, макроконструкція, на якій побудовано бюджетну, монетарну політику, — хибна. «В уряду є дві правди, одна з яких — для міжнародних експертів, щоб отримати позику, друга — для внутрішнього вжитку, — сказав він. — Кабмін маніпулює показниками щомісячного виконання бюджету, передоплат, що збираються з підприємств наперед, а також того, що вчасно не відшкодовується податок на додану вартість». Така ситуація у відносинах з бізнесом призводить до того, що відбувається скорочення інвестицій в основний капітал, підприємства відчувають брак навіть обігових коштів на здійснення поточних видатків.

...Ніби спростовуючи ці звинувачення, Прем’єр напередодні провела гарячу лінію з підприємцями, а вчора — врочисте засідання, на якому уважно вникала у їхні проблеми. В усіх суперечливих моментах автоматично стаючи на бік малого і середнього бізнесу та профспілок. Вікна великої зали засідань, на щастя, виходять у внутрішній дворик — і присутні, отримуючи відзнаки Юлії Тимошенко, не чули гасел пікетувальників–профспілок, які саме у цю мить звинувачували уряд у своїх негараздах.

 

Тільки цифри

Життя налагоджується?

Падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2009 році становитиме близько 14% (попередній прогноз — 8%). Інфляція — близько 13% (попередній прогноз — 16%). Такі дані містяться у меморандумі економічної і фінансової політики Міжнародного валютного фонду. Сальдо поточного рахунку платіжного балансу виявиться позитивним і складе близько 0,5% ВВП. Натомість наступного року українська влада прогнозує зростання (!) ВВП на 3%. У секретаріаті Президента такий прогноз вважають цілком реальним.